perjantai 11. tammikuuta 2019

Tammikuun viherkasvi maaorkidea ja säiden ihmettelyä


Ludisia discolor eli maaorkidea. 

Rönsyilevä juurakko ja samettipintaiset, soikeat lehdet. Tummanvihreissä lehdissä on punaiset tai kullankeltaiset lehtisuonet ja viininpunainen alapinta. 20-25 cm korkean vanan latvassa on tähkäkukinto, jossa voi olla jopa 30 kukkaa. Pienet, valkoiset ja keltasilmäiset kukat tuoksuvat. Kukkineen lehtiruusukkeen lehdet kuihtuvat ja tilalle kasvaa uusi. (edellinen teksti poimittu netistä)

Ludisia kukkii yleensä joulun aikoihin. Multana olen käyttänyt ihan tavallista kukkamultaa, johon olen laittanut keväällä muutaman lannoitepuikon. 

Ludisia pitkiä rönsyjä kannattaa leikata säännöllisesti keväisin, näin se pysyy kauniimpana. Pistokkaat voi tökätä suoraan multaan, jossa ne juurtuvat. Ihan helppohoitoinen kasvi tuntuu olevan!Säiden ihmettelyä

Vuoroin lunta, räntää ja vettä. Lämpötilat sahaavat edestakaisin lämpömittarissa nollan molemmin puolin. Näistä keleistä tammikuun alkupuoli tehty.

Hetken voi ihailla näinkin kauniita maisemia, mutta illalla kannattaa ottaa kuvat, koska aamulla näkymä voi olla jo toisenlainen.

Hyvää viikonloppua ja
voikaa hyvin!

25 kommenttia:

 1. Ihana on talvimaisemasi. Meilläkin näytti vielä toissapäivänä tuolta. Eilen oli tuulista ja lämmintä. Ei näytä enää. Mutta onneksi on lunta, joka suojaa kasveja tulevilta pakkasilta. Hyvää viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi lumi on pysynyt ja luvassa pientä pakkasta edelleen.

   Poista
 2. Hei, oi, hieno maaorkidea, enpä ole ennen törmännyt!

  VastaaPoista
 3. Ludisiasta on kuullut hyviä kokemuksia monelta. Kaunia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvatus on minusta helppoa. Mutta koska kasvaa maatapitkin luonnossa, pitää varsia katkoa, jotta säilyy kompaktina.

   Poista
 4. Salaperäisiä puutarhan piiloja. On totta, että maisemat vaihtuvat, etenkin värit auringonlaskun aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvimaisema on illallakin kaunis, lumi itsessään valaisee.

   Poista
 5. Kiitos itselle uuden kasvin esittelystä. Tuo luminen maisema oli tosiaan mahtava, nyt se on yön aikana jo kadonnut. Mukava silti että luvassa on aurinkoinen päivä ja lunta on toki maassa aivan riittämiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen oli meillä hieno talvisää, aurinkoa ja tuuletonta. Sellaisia päiviä lisää, kiitos :).

   Poista
 6. Ludisia on kyllä kivan helppo ja lehdistöltään niin kaunis. Tutkinkin kuviasi tarkkaan, sillä minulla kaksivuotias ludisia. Ja kukkii nyt parhaillaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätävän pitkään ludisia kukkii, aloitti jo pari viikkoa sitten ja vieläkin kukat ovat ihan ok.

   Poista
 7. Kivannnäköinen kasvi. Minulla vain perhosorkideoita. Ludisian voisin hankkiakin, jos on helppokin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhosorkideat ovat kauniita, mutta kukkivat uudelleen harvoin, joidenkin kohdalla saa odottaa kaksi vuottakin uuttaa kukkaa. Tämä kukkii joka vuosi :).

   Poista
 8. Hieno kasvi! Minullakin on vain muutama perhosorkidea. Kauniita nekin, mutta eivät tuoksu. Maisemat olivat hienoja ennen kuin sää lauhtui. Meillä ei plussalle ole vielä mennyt, mutta välillä on tuullut navakasti, joten puista on lumet tippuneet. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhosorkideaa on minullakin, ne vaan niin harvoin kukkivat, toisin kuin tämä. Toivotaan pakkassäiden jatkuvan, että lumet pysyvät.

   Poista
 9. Vau mikä luminen satumaa - ja ihmeellinen illan valo! Tuo ludisia on houkutteleva, olisipa joku verso tökättävksi multaan ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iltavalaistuksessa on taikaa... En tiedä mistä saisi ludisian pistokkaita, ehkä fb:n jossain ryhmässä olisi tarjolla?

   Poista
 10. Todella kauniit talviset kuvat. Ludisia omaa hienot lehdet ja kivat kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, puhtaan luminen maisema, siitä pitää nauttia, kun se kohta voi olla jo ohi. Ludisia on kaunis kaikinpuolin.

   Poista
 11. Ludisia. Aika metka ja kaunis, kiva tietää. Täällä on toisenlaiset kasvit, saattaa olla ihmisen kotona, muttei ole vastaantullut. Kiva on aina tutustua uusiin kasveihin.

  VastaaPoista
 12. Ludisia on kotoisin Kaakkois-Aasiasta, mutta jos talvi on leuto, niin voisipa pärjätä jossain kohtaa Euroopassakin... Mene ja tiedä :).

  VastaaPoista
 13. Upea luminen maisema <3 Kivannäköinen Ludisia :)

  VastaaPoista
 14. Ludisia on niin mainio! Sain ensimmäisen hankittua meille vasta tänä talvena, enkä ole siis ehtinyt vielä montaa viikkoa tutustua siihen. Jännittää, osaanko hoitaa sitä, joten on rohkaisevaa kuulla, että pidät sitä helppohoitoisena. :)

  VastaaPoista
 15. Jossain blogissa oli juuri tästä kasvista puhetta ja kuva . Nyt ei tarvitse enää googlettaa . Kiitos esittelystä ja ihanat lumikuvat .

  VastaaPoista

Ilahduta viestilläsi!