tiistai 20. huhtikuuta 2021

Aina voi oppia jotain uutta

Olen yrittänyt pitää tuon otsikon mielessäni ja vuosien saatossa tehnyt uteliaisuudesta kaikenlaisia kokeiluja puutarhassa sekä kasvien kasvatuksen parissa. "Uteliaisuus on erinomainen elämän asenne" sanoo eräs aivotutkija. Edelleen samainen aivotutkija kirjoittaa, "tärkeintä on, että oppiminen on mieluisaa ja innostus on sisäsyntyistä: tästä haluan oppia lisää". Juuri oppiminen on ollutkin niin kiehtovaa puutarhaharrastuksessa. Voi kokea onnistumisia tekemisissään, vaikka matkavarrella on tullut epäonnistumisia, mutta ne eivät ole onneksi lannistaneet. 

Onnistuminen maljaköynnöksen kasvatuksessa

Kyseistä kasvia olen kasvattanut ulkona ruukussa kahtena peräkkäisenä kesänä hyvällä menestyksellä. Maljaköynnöstä pidetään yleisesti kesäkukkana. Ensimmäisen kesän jälkeen yritin talvettaa maljaköynnöstäni huonoin tuloksin. Keskitalvella talvetuspaikassa lämpötila oli maljaköynnökselle epäsuotuisissa lukemissa, mikä tarkoitti alle +10 astetta. Täysin vihreä ja elinvoimainen kasvi alkoi roikottaa alakuloisen näköisenä lehtiään. Otin kasvin huoneenlämpöön, mutta se ei sitä pelastanut. 

Viime kesänä hankin kolme eriväristä maljaköynnöksen taimea, jotka laitoin samaan altakasteluruukkuun. Valkoinen, vaaleanpunainen ja tummanpunainen. Kaikki kolme kasvoivat hyvin kesän aikana ja valkoinen kukki kohtalaisesti, tummanpunainen erinomaisesti, mutta vaaleanpunainen ei kukkinut koko kesänä. Kesän jälkeen viime syksynä, muistaakseni joskus syys-lokakuun vaihteessa, sijoitin maljaköynnösruukun talvetuspaikkaan. Ruukku oli siellä aina siihen asti kunnes paikan lämpötila alkoi helmikuun lopulla olla alle +10 astetta. Nostin ruukun huoneenlämpöön makuuhuoneen ikkunalle lisävalon alle. Parin viikon kuluttua köynnökseen ilmestyi ensimmäinen nuppu! Ja sen jälkeen kukkien määrä on lisääntynyt. Nyt on todella ihana kukinta menossa ja mikä yllättävää, vaaleanpunainen on kukkinut eniten, vaikka viime kesänä se ei kukkinut lainkaan... Valkoinen kukkii myös, mutta tummanpunaisessa taas ei ole näkynyt yhtäkään kukkaa tämän kahden kuukauden huonekasvina olonsa aikana.






Mitä opin maljaköynnöksen kasvatuksesta?
  • Maljaköynnös ei kestä alle kymmenen asteen lämpötiloja. Tätähän kasvatusohjeissakin painotetaan, eikä todellakaan turhaan. 
  • Opin myös sen että maljaköynnöstä voi myös kasvattaa huonekasvina talvella, kunhan järjestää sille lisävaloa, ei päästä sitä kuivumaan (altakasteluruukussa se viihtyy erinomaisesti) ja kun kukkia alkaa muodostua antaa sille kastelulannoitetta pari kertaa viikossa.

Pari muutakin kasvatuskokeilua viime talvelta

Pilkkulehtien ja värinokkosen säilyttäminen talven yli sekä keväällä värinokkosesta kasvatetut pistokkaat. 

Vaaleanpunaiset pilkkulehdet olivat helmikuun loppuun asti talvetuspaikassa. Tuossa vaiheessa niistä olivat varisseet kaikki lehdet. Otin ne sisätiloihin samoihin aikoihin helmikuussa maljaköynnösten kanssa. Leikkasin varsista noin kolmanneksen pois ja laitoin lisävalon alle. Parin viikon sisällä vaaleanpunaisiin pilkkulehtiin alkoi tulla uusia lehtiä ja nyt ne ovat näin reheviä.



Valkoisten pilkkulehtien kanssa menettelin toisin. Valkoiset viettivät huonekasvina ikkunalaudalla lisävalon kanssa koko talven. Ne pitivät lehtensä ja jopa kukkivat loppuvuodesta! Kukat tosin olivat aika vaatimattomat ja pilkkulehtien kasvu oli aika harvaa ja honteloa. Ne alkoivat tuuheutua vasta sen jälkeen, kun olin ne leikannut maaliskuussa.


Mitä opin pilkkulehtien kasvatuksesta? 

  • Niitä voi kasvattaa talven huonekasveina, kunhan niille järjestää lisävaloa.

Värinokkonen vietti osan talvea myös samassa paikassa kuin edellisetkin. Senkin siirsin huoneenlämpöön vasta helmikuussa. Se oli aika huonoon kuntoon mennyt ja epäilin että se on menetetty. Sen verran siinä oli vihreää, että otin maaliskuussa siitä pistokkaita. Törkkäsin pistokkaat sammalnappeihin. Ne lähtivät kasvamaan todella hyvin. Itse emokasvi ei selvinnyt. Sitä en tiedä, olisiko itse kasvi pysynyt hengissä, jos se olisi koko talven ollut huoneenlämmössä? Sitä voisi kokeilla ensi talvena, onhan värinokkonen mainittu monesti huonekasviksi.



Kun keskittyy kasvien kasvatuskokeiluihin, joka on mieluisaa tekemistä, ajatukset irtoavat arjen asioista ja monet huolet unohtuvat. Ja melkein jokaiselta päivältä voi oppia jotain uutta, jos vain siihen on halua.

Olisi kiva lukea, millaisia kokemuksia ja kokeiluja muilla on ollut?


Mukavaa alkanutta viikkoa!

5 kommenttia:

  1. Tarvitseeko maljaköynnös kesän jälkeen lepoajan viileämmässä? Entä jos sen siirtää syyskylmien myötä suoraan huoneenlämpöön? Meillä ei ole sopivan viileää ja valoistaa talvetuspaikkaa. En ole kokeillut maljaköynnöksen talvettamista, vaikka mielessä on ollut.
    Puutarhattomien vanhempien jälkeläiselle koko puutarhaharrastus on yhtä suurta kokeilua ja opiskelua. Niin ihanaa, että vie mennessään.

    VastaaPoista
  2. Maljaköynnös on upea ja hienoa, että lopulta sen talvetus myös onnistui.

    VastaaPoista
  3. Hienosti onnistuit maljaköynnöksen talvetuksessa! Kukkii jo kauniisti, toivottavasti myös tummanpunainen innostuu pian kukkimaan. Minä olen kokeillut talvettaa melkein kaikkia kesäkukkia (en sentään samettiruusuja!) ja aika usein olen onnistunutkin siinä. Jotkut, kuten maljaköynnös, ovat tempukkaampia, toiset taas todella helppoja. On siinä oma viehätyksensä, kun saa kasvin menemään talven yli. Koukuttavaa puuhaa.

    VastaaPoista
  4. Mulla on sellainen mielikuva, että meillä oli kotona lapsuudessani värinokkonen huonekasvina kesät talvet!
    Mulla on ollut oliivipuut sisätiloissa talven ajan. Toinen näyttää ihan kuivuneelta, toinen ehkä selviää...

    VastaaPoista
  5. Oon yrittäny kerran talavettaa maljaköynnöstä.....pääsi kuivamahan. Färinokkoosten kans on ollu parempi tuuri. Osa on talavehtinu aikuusena ja osan saanu yli pistokkahina, vintillä n.15-18 astees.

    VastaaPoista

Ilahduta viestilläsi!