perjantai 24. helmikuuta 2017

Käenkaalit ja apila


Tummalehtinen, Oxalis triangularis

Valkokäenkaali, Oxalis regnellii.


Onnenkäenkaali, Oxalis tetraphylla.


Käenkaalit ovat ihania ruukussa tai kukkapenkissä. Ne käyvät pimeällä nukkumaan sulkemalla lehtensä. Talveksi ne on otettava sisälle.

Käenkaalit menettävät talvella vähässä valossa lehtensä, mutta keväällä lähtevät kasvamaan, kun valon määrä lisääntyy. 
Kun käenkaalit alkavat puskea uutta lehteä, on aika istuttaa niiden juurakot uuteen multaan.
Näiden käenkaalien juurakot ovat käpymäisiä tai sipulin muotoisia.Neljäs kasvi ikkunalla ei olekaan käenkaali, vaan apila Trifolium Leonore. 
Istutin sen juuripaakun uuteen multaan. Katsotaan alkaako se siitä kasvamaan, nyt siinä ei kyllä näkynyt mitään eloa. Sen pitäisi olla talvenkestävä.
Talvista viikonloppua ja
hyvää lomaa lomalaisille!


30 kommenttia:

 1. Ihania kasveja. Juuri näitä voisinkin lähteä bongailemaan kaupoista. Näissä vaan on jotain satumaista taikaa. Kevättä ja kesää on hyvä suunnitella täällä hankien keskellä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä joskus näkyy kotomaassa myynnissä tai sitten voi tilata ulkomailta juurakoita. Näihin on minulle tullut sellainen hinku, että aion hankkia lisääkin :). Nyt on hyvä aikaa suunnitella hankintoja.

   Poista
 2. Voih, sinulta löytyy nuo kaikki ihanuudet! Tuo tummalehtinen on niin upean näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tummalehtinen on harvinaisempi kuin vihreälehtinen. Lehdet ovat hienon väriset, kaunis ihan ilman kukkiakin!

   Poista
 3. Tummalehtinen on minustakin ihastuttava. Meillä on vain sitä tuttua pihakäenkaalia. En tiennyt, että noita erikoisuuksia voi talvettaa. Taas oppi uutta, mukavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tummalehtinen on minustakin paras. Pihakäenkaali on minulle tuntematon, pitääkin ryhtyä etsiskelemään. Ilmeisesti sellaisen voi saada talvehtimaan?

   Poista
 4. Ihanan erilaisia käenkaaleja sinulta löytyy. Meilläpäin kaupoissa ei ole myynnissä muuta kuin tuota vihreälehtistä, vaaleanpunakukkaista Iron Crossia, joka odottaa tuossa pöydällä multiin pääsyä. Tuo valkokukkainen, vihreälehtinen on erityisen sievä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tummalehtinen on kyllä harvinainen. Olen sen juurakoita saanut vuosia sitten työkaveriltani. Myynnissä olen tummaa nähnyt yhden kerran, entisessä KodinAnttilassa.

   Poista
 5. Ihania nuo kääenkaalit tykkään kaikista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat vastustamattomia, lisää haluaisin minäkin!

   Poista
 6. Käenkaalit ovat tosi moninaisia ja houkuttelevia. Nuo ruukut sopivat ihanteellisesti näille värilehtisille kasveille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiden lehdet ovat jo pelkästään niin kauniit, että senkin takia niistä tykkään. Kiitos, yritän aina löytää ruukun, joka korostaa kasvin kauneutta.

   Poista
 7. Meillä kasvaa pihakäenkaalta ja siihen minulla on viha-rakkaus suhde. Tykkään sen väristä kun se on tummalehtinen, mutta vähän hillitymmin se saisi levitä :)
  Talvettaminen olikin sitten ihan uusi juttu vaikka olenkin joskus niitä sipulista kasvattanutkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihakäenkaalia minulla ei kasva, onko se tosiaan niin kova lehviämään? Haluaisin kyllä sellaisen, mutta ehkä sen kasvupaikka pitää rajata liiallisen leviämisen takia. Kyllä nämä talvehtivat ihan huoneenlämmössä, ikkunalaudalla vanhassa mullassaan. Ränsistyvät talven aikana, mutta keväällä taas piristyvät.

   Poista
 8. Kiitos hyvistä kuvista ja neuvoista. Voisin kokeilla.

  VastaaPoista
 9. Kiitos käenkaali- infosta :) Tuo tummalehtinen on kyllä dramaattisen näköinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Tummalehtinen on minunkin suosikkini.

   Poista
 10. Tuollaista tummalehtistä käenkaalia, metsästin veeme syyskeväästä, mutta joka paikasta olivat loppu...tovotaan, että nyt keväällä löydän tuollaisen..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti nyt tulevana keväänä löydät! Itse sain juurakot työkaverilta monen monta vuotta sitten. Yhden kerran olen sen jälkeen nähnyt myynnissä tummaa kaunotarta. Taisi olla edesmenneessä KodinAnttilassa.

   Poista
 11. Oi, miten upea tuo tummalehtinen onkaan - ihastuttava! Kiitos hyvästä infosta.. mä kerran kasvatin tuollaisen, mutta onnistuin sen tappamaan..niin mun tuuria..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Tummalehtinen on kyllä ehdoton ykkönen minustakin!

   Poista
 12. Mutta mistä näitten juurakoita/siemeniä? Olen seilannut nettiä ristiin rastiin mutta ei löydy, minulla myös torpankukka etsinnässä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko etsinyt eBaysta? Luulisi, että sitä kautta löytyy. Itse olen saanut näitä juurakoita, vain tuon Onnenkäenkaalin ostin ruukussa viime kesänä.

   Poista
 13. Nättejä ovat! Etenkin tuo tummalehtinen.

  VastaaPoista
 14. Tosi kauniita! Minäkin ihastuin etenkin tuohon tummalehtiseen.

  VastaaPoista
 15. Tuo tumma käenkaali on aivan ihana :) Minulla ei ole sisällä viherkasveja, koska saan ne hengiltä aika yksikön :)

  VastaaPoista

Ilahduta viestilläsi!