torstai 16. lokakuuta 2014

Kranssi vaahteranlehdistä
Vaahteranlehtiä on pudonnut puista. Oman pihavaahteran lehdistä tulee vain keltaisia ja koska halusin punertavia, lähdin pyörälenkille lähistölle. Löysin punertavia lehtiä ja keräsin niitä muovikassillisen.

Säilytin muovikassia muutaman päivän ulkona sateelta suojassa. Suurin osa lehdistä oli säilynyt käyttökelpoisessa kunnossa. 
Maassahan lehdet muuttuvat aika pian ruskeaksi massaksi. Valitettavasti osassa Suomea, ainakin pohjoisempana keruuaika taitaa ollakin jo tältä vuodelta ohi? Niin ja kun on pakkasia luvattu koko maahan, niin on korkein aika kerätä lehdet, sillä nyt ne loputkin putoavat puista.

Kaiken kokoiset vaahteranlehdet käyvät kranssiin. Lehtiä kannattaa olla reilusti, koska osassa niistä on kuitenkin kauneus- tai värivirheitä.

Kranssin tekotapa on itseni kehittämä. Olen nähnyt kerran samanlaisen kranssin valmiina, mutta en päässyt selville minkä puun lehdistä se oli tehty. Yritin sen jälkeen etsiä löytyisikö siihen ohjetta. Valmista ohjetta ei löytynyt, joten kokeilujeni kautta olen löytänyt siihen sopivan materiaalin ja tekotavan.

Kranssiin tarvitset: vaahteranlehtiä, kranssipohjan, liimaa, siveltimen, (teippiä) ja sakset.

Kranssipohjaksi käy periaatteessa mistä tahansa materiaalista tehty pohja. Kunhan siihen tarttuu liima ja pohja ei ole liian muhkurainen. Olen tehnyt kranssia kahteen erilaiseen pohjamateriaaliin, pajuun ja styroxiin. Oma suosikkini näistä on paju, koska siihen käyttämäni liima on tarttunut helpommin.

Liimana olen käyttänyt ihan vesiohenteista yleisliimaa. Tuolloin ei haittaa vaikka liima tarttuu sormiin, koska sen voi pestä vedellä pois. Ainakin itse joudun pesemään käsiäni tämän tästä, kun näppini ovat liimassa. Huono puoli on, että tämä liima ei ihan hetkessä kuivu... Toisaalta on taas hyvä, että lehtiä voi jonkin aikaa vapaasti liikutella ja täsmätä oikeaan kohtaan.1. Jos lehdet ovat märkiä tai osa voi olla likaisia, ne kannattaa pyyhkiä talouspaperilla.
Leikkaa vaahteranlehdet leveydestään kapeammiksi.
2. Laita taakse lehtikannan puoleiseen päähän liimaa. Ensin vain toiselle puolelle ruotia. Taita lehti ruodin suuntaisesti ja ruodin vierestä siten, että ruoti jää näkyviin toisella puolella. Tee toiselle puolelle samalla tavalla. Valmiiksi taitetussa on näkyvissä kolme ruotia.
3. Taiteltujen ja liimatut lehtien päällä kannattaa pitää painoa.4. Sillä aikaa, kun lehdet prässääntyvät painon alla, peitetään kranssipohjan reuna lehtien leikkuutähteillä.


5. Taitellut lehdet leikataan vielä kapeammiksi. Uloimpaan kerrokseen tulevat lehdet olen leikannut n. 5 cm ja sisempiin kerroksiin tulevat n. 4 cm leveiksi. Samalla lyhennetään lehden pituutta. Sen jälkeen taakse sivellään liimaa tasaiseksi leikattuun päähän, noin vähän yli puoliväliin saakka.6. Uloimmasta kerroksesta aloitetaan lehtien liimaaminen kranssipohjaan. Jos liimasi on hitaasti kuivuvaa, kuten minun käyttämäni, voit käyttää teippiä apuna suoran pään paikalla pysymiseen. Teipinpalat jäävät piiloon seuraavien kerrosten alle.

Alimmasta kuvasta näkyy kuinka paljon lehdet näkyvät takapuolelle.
7. Seuraavassa kerroksessa lehdet asetellaan aina edellisen kerroksen lehtien väliin.


Näin edetään kunnes renkaassa on haluttu määrä kerroksia.


Riippuu renkaan koosta kuinka monta lehtikerrosta siihen kaikkiaan tulee. Esim. tässä halkaisijaltaan 25 cm styroxrenkaassa kerroksia on kaikkiaan viisi, kun taas 30 cm pajurenkaaseen kerroksia tuli kuusi.

Lopuksi kranssin voi sivellä esim. kovikeaineella. Käytin tässä läpikuultavaa Paverpol -kovetinta.
Jos haluat kranssista pakkasenkestävän, siihen pitäisi käyttää Paverpolin ja Paverplastin sekoitusta.

Kauniita säitä lehdenkeruuseen ja iloisia askarteluhetkiä!16 kommenttia:

 1. wau, kiitos! Todella selkeät ja hyvät ohjeet kauniin kranssin tekemiseen.

  VastaaPoista
 2. Komea ja erilainen lehtikranssi. Kiitos hienosta ohjeesta.

  VastaaPoista
 3. Onpa kiva, en kyllä ikinä oilisi mista keksinyt. Hieno idea!

  VastaaPoista
 4. Hieno kranssi ja selkeät ohjeet. Mistähän saisi tähän hätään styroksirenkulan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan.... Ostin omani Sinellistä, jos sellainen sattuu olemaan lähistölläsi?

   Poista
 5. Todella upea ja taidokkaasti tehty kranssi. Kyllä tuollaisen kelpaa laittaa esille ihan mihin vain. Kiitos paljon tosi selkeistä ohjeista kuvien kera.♥♥♥♥

  VastaaPoista
 6. Hauska idea jättää nuo varret sojottamaan ulkopuolelle!

  VastaaPoista
 7. Fantastinen! Tuossa viimeisessä kuvassa näyttää, kuin olisi nahkaa/nahkajäljitelmää. Taidokkaasti sait tehtyä kranssin. Olisi aivan upea tulijainen myös.

  VastaaPoista
 8. Oletpa tehnyt upean kranssin! Ja niin selkeät ohjeet. Mun kärsivällisyys ei vaan taida riittää,mun tekeleet tulee aina kääräistyä parissa minuutissa...

  VastaaPoista
 9. Kiitos kommentistanne Sussi, Cheri, Tylsä Mörökölli, Kruunu Vuokko, Vilma, maatuska ja Eeviregina! Toivottavasti voitte kokeilla joskus ohjetta. Jos ei tänä syksynä, niin ehkä jonain toisena syksynä :),

  VastaaPoista
 10. Huippu ihana kranssi vaahteranlehdistä:)

  VastaaPoista
 11. Aivan ihana kranssi ja upea sivusto sinulla.

  VastaaPoista
 12. Vastaukset
  1. Löytyipä tämä taas, jo viime vuonna ihailin lopputulosta.

   Poista

Ilahduta viestilläsi!