maanantai 17. syyskuuta 2012

Villiviini

Villiviini alkaa pikkuhiljaa muuttua kauniin punertavaksi....



Köynnös saattaa kasvaessaan kietoutua puun ympärille ja vähitellen peittää sen kokonaan. Seuraavassa kuvassa koivu ja mänty ovat köynnöksen vallassa.



Ryhdyin oikein urakalla karsimaan köynnöstä ja rajoittamaan sen leviämistä. Leikkauksen tuloksena syntyneitä taipuisia oksia voi käytää kranssin tekemiseen.

Oksista poistetaan lehdet ja pyöräytetään rengas jossa on pari kolme kerrosta. Sen jälkeen kieputetaan renkaan ympärille oksia. Päät voi piilottaa köynnöksen väleihin. Lopuksi voi halutessaan vahvistaa renkaan kieputtamalla rautalankaa sen ympärille. Ilman rautalankaakin kranssi pysyy kasassa, varsinkin jos siitä ei tee kovin paksua.



 
Kranssit laitetaan kuivumaan ilmavaan ja kuivaan paikkaan. Kuivuttuaan kranssit muuttuvat kauniin ruskeiksi. Kuvassa kuivunut kranssi joka on vuosi sitten tehty.





Kranssin voi päällystää erilaisilla materiaaleilla. Siihen voi esimerkiksi laittaa mustikanvarpuja, pihlajanmarjoja, havuja tai koristella kuivakukilla. Rautalankaa on hyvä käyttää niiden kiinnittämiseen. Kranssin voi somistaa myös nauhoilla. Kuumaliimalla siihen voi liimata erilaisia koristeita.

Kranssin tekeminen on mukavaa puuhaa!

Hyvää alkanutta viikkoa! 
T. Tarja


12 kommenttia:

 1. Kiitti vinkistä. Jonain syksynä oikein innostuin tekemään havukransseja. Käytin muottina kattilaa. No, siinä kävi niin, että kieputin havuja vahingossa kattilan kahvojen ympäri ja kranssi oli ikään kuin jumissa kattilassa! Siihen päättyi mun kranssi-innostus...sillä kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, ole hyvä. Hih, harjoitus tekee mestarin kranssien tekemisessäkin :)

   Poista
 2. Kiva vinkki, kiitos! Villiviinikrassissa onkin superia nuo kähärät kiinnitysoksat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Pirkko :) Hyvä huomio, kähärät kannattaa tosiaan ehdottomasti jättää, ne ovat koristeellisia.

   Poista
 3. Ihan pakko tämän innoittamana väsätä syyskranssi tälläviikolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, voi kun kiva jos sain innostumaan aiheesta :)

   Poista
 4. kranssien teko villiviinin oksista on minunkin suosikkipuuhaa.

  VastaaPoista
 5. Kylläpä tuleekin kiva kähäräinen kranssi noista villiviinin oksista! Ja on kyllä kadehdittavan ihanan rehevä köynnöksesi, vaikka sun tarviiki jo rajoittaa sen etenemistä.=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura, se kasvaa niin nopeasti, että ensi kesänä on taas aukkopaikat kasvaneet umpeen :)

   Poista
 6. Voi miten ihana viidakkomainen tunnelma tuosta villiviinistä tulee! Ymmärrän toki, että kasvua on pakko vähän rajoittaakin, mutta kyllä on kaunista, kun kasvaa puissa. Tuon idean kopsaan omaan puutarhaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saisa, villiviinillä saa nopeasti peittoon vaikka ruman aidan tms. Siitä se on hyvä :)

   Poista

Ilahduta viestilläsi!