maanantai 15. syyskuuta 2014

Kasvilla on monta nimeä


Erikoisen näköinen lyhtykoiso tunnetaan suomeksi epävirallisesti myös nimillä lyhtykukka ja juutalaiskirsikka – muista kielistä löytyy vapaasti suomennettuna muiden muassa nimet talvikirsikka, japanilainen lyhty ja lemmenhäkki. Nimistä hahmottuvat olennaisimmat kasvin ulkonäköön liittyvät piirteet. Vaatimattomat valkoiset kukat kehittävät syksyllä kirsikkamaisen mehevän marjan. Samaan aikaan verhiö alkaa laajeta ja muodostaa lopulta marjan ympärille löysän oranssinpunaisen hupun, jonka keskeltä kypsä marja kuultaa punertavana. Kieltämättä mieleen tulee etsimättäkin paperilyhty, jonka sisuksissa tuikkii himmeä punavalo!  

Edellinen oli lainaus Luontoportin -sivulta.

Lyhtykoison, sillä nimellä sitä kutsun, värit alkavat muuttua voimakkaan oranssiksi. Kauniin värinen, mutta myrkyllinen. Varsia lyhtyineen kannattaa kuivata, sillä ne säilyttävät oranssin värinsä vuosia.
Ja vielä muistutus: arvontaan pääset tästä linkistä. Osallistua voi vielä tiistai-iltaan klo 20 saakka.

Mukavaa alkanutta viikkoa!


8 kommenttia:

 1. Miten ne on noin ihanan punaisia sulla? Mun pihassa ne on ihan keltaisia just nyt :)

  VastaaPoista
 2. Ehkä kasvupaikka vaikuttaa? Minulla ne kasvaa tosi kuivassa ja vähämultaisessa paikassa. Paikka on niin huono,että ihmettelen kuinka ylipäätään siinä viihtyvät. Osa lyhdyistä on meilläkin vielä keltaisia :).

  VastaaPoista
 3. Todella kaunis:)

  Vähän harmittaa kun hyvistä aikomuksista huolimatta unohdin keväällä laittaa kasvamaan:(

  VastaaPoista
 4. Lyhtykoiso on kaunis syksyn koriste. Minusta on ihmeellistä avata tuo verhiö ja nähdä tuo sisus. Oranssinpunainen, kiiltävä koru.

  VastaaPoista
 5. Luin jostakin, että lyhtykoiso on kova leviämään, mutta ei kyllä minun pihallani. Kolme yksilöä on enää jäljellä toissakesäisestä puskasta. Enpä muistanut viime kesänä laittaa niitä kasvamaan. Tosin parivuotisia oransseja lyhtyjä on vielä tallessa. Hyvin ne säilyttävät värinsä.

  VastaaPoista
 6. Minullakin lyhtykoiso,mutta ovat keltaisia,sinulla kaunis punainen:)

  VastaaPoista
 7. Minulla lyhtykoiso leviää vähän liikaa ja joudun sitä kurittamaan. Onneksi se ei ota asiaa kovin pahakseen, vaan aina se työntyy urheasti esiin jostain kohtaa kukkapenkistä.

  VastaaPoista

Ilahduta viestilläsi!