maanantai 6. elokuuta 2018

Terveyden merkitys ja menetysMarjat jäävät keräämättä puskista,
omenat keräämättä puista,
piha hukkuu koivunsiemeniin,
kasvit jäävät kastelematta,
rikkaruohot kasvavat isoiksi,
syyslannoitus jää tekemättä,
kompostit tyhjentämättä....  

Listaa voisi vieläkin jatkaa, koska kesä ei ole ohi... 
Sen jälkeen tulee syksy, 
mitä silloin jääkään tekemättä?

Stargazer

En ole yleensä aiemmin tänne kirjoitellut sairauksistani. Nyt teen poikkeuksen, koska tämä sairaus rajoittaa elämääni ja se on tehnyt minusta työkyvyttömän. Selkärangan nikamien välilevyissä on muutoksia, jotka painavat selkäydinhermoa. Hermosärky on lamaannuttavaa, jalka on myös osittain tunnoton. Tätä on jatkunut jo viikkoja, kävelemää ei ole pystynyt ilman kyynärsauvaa ja istuminen on ollut käytännössä mahdotonta. Jatkuva kipulääkitys on pakollinen.


Tiikerililja White Twinkle

Suurimalla osalla tästä vaivasta kärsivistä, oireet häviävät kahdessa kuukaudessa, mutta jos oireet pitkittyvät, on edessä leikkaus. Pitkä vuodelepo ei ole hyväksi selälle, vaan päivittäisiä arkiaskareita pitäisi jatkaa normaaliin tapaan. Hyvä hoitomuoto on rauhallinen kävely, kivun sallimissa rajoissa. Selän äärirasitusta pitää kuitankin välttää.


Landini

Fysioterapeutin suunnittelemaa kuntoutusta ja ohjeistusta on hyvä noudattaa. Alussa etsitään tapoja miten olla, jotta kipuja olisi mahd. vähän. Myös pyritään tekemään harjoitteita alaselälle, syville selkälihaksille, vatsalihaksille, hermokudoksen liikkuvuuteen ja välilevyjen aineenvaihdunnan parantamiseen.


Roselily Felicia

Alussa pinnalliset lihakset ovat kovin jäykät ja jännittyneet. Kun selän syvät lihakset saadaa toimimaan, nikamien välinen liike palautuu normaaliksi. Omiin tuttuihin lajeihinsa voi palata vasta kun syvien lihasten tuki on parantunut.


Puulilja Altari

Paraneminen on alkanut, mutta pienin askelin mennään. Netistä kopioimani lista on hyvä muistutus tästä:
 • Aseta tavoitteita – suunnittele ja aseta ne tärkeysjärjestykseen. 
 • Tee hyvinvointiasi tukevia asioita joka päivä. 
 • Ajattele eteenpäin ja suunnittele yrittämättä venyä liikaa. 
 • Listaa tehtävät ja aseta ne tärkeysjärjestykseen. 
 • Hylkää tehtävät, jotka eivät ole välttämättömiä. 
 • Jos listalla on jokin erityisen tärkeä tehtävä, järjestä päiväsi sen ympärille. 

Trumpettililja Pink Perfection

Puutarhanhoidossa olen luonut katseeni jo tulevaisuuteen. Olen asennoitunut siten, että teen tänä vuonna vain sen minkä saan ja pystyn. Ensi keväänä, toivon mukaan, tilanne on toinen!


Toronto

Ajatukset pyörivät tässä,
osaako sitä terveyttään arvostaa vasta sitten,
kun sen menettää? 


34 kommenttia:

 1. Olipa kurja kuulla. Toivon sulle mahdollisimman kivuttomia päiviä ja pikkuhiljaa (tai siis toki mieluummin nopeammin) paranevaa vointia <3

  VastaaPoista
 2. Tuossa viimeisessä lauseessa on ihan jokaiselle pohdittavaa. Ikävää, että sinulla on tuollainen vaiva. Toivon todellakin, että saat fysioterapiasta pitkäkestoisen avun. Minulla on lähipiirissä ihminen, joka on kärsinyt erittäin pahoista selkäkivuista reilusti yli kymmenen vuotta. Lääkärit olivat patistelleet jo heti alkuunsa leikkaukseen, mutta "ei hän mitään leikkauksia tarvitse, kyllä tässä pärjätään". Surullista katsoa, kun toinen ei pysty tekemään välillä yhtään mitään ja parempinakin päivinä liikkuminen on vähän sitä ja tätä. Fysioterapiaan hän ei tietääkseni ole koskaan edes suostunut, sillä "se on humpuukia ja ei se auta kuitenkaan". Sinulla tuntuu olevan asenne paremmin kohdallaan. Tsemppiä kuntoutumiseen, äläkä murehdi tekemättömiä töitä. Terveys menee kuitenkin kaiken edelle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 💚, paraneminen lähtee jokaisesta itsestään. Itse olen sitä mieltä, että teen kaikkeni jotta tulen kuntoon. Suostun myös leikkaukseen, jos se on ainoa vaihtoehto tulla kuntoon. Vielä siitä ei kuitenkaan ole ollut puhetta.

   Poista
 3. Voi ei! Tsemppiä ja hyvää toipumista. Kivun kanssa on kurja elää.

  VastaaPoista
 4. Pikkuhiljaa eteenpäin, tsemppiä sinulle!

  Lähisuvussa on useita, joiden elämää selkäsairaus ajoittain rajoittaa samalla tapaa, mutta välillä on ihan kivutontakin kun muistaa varoa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 💚. Vaikka paranisi, niin uusintariksi on aina olemassa.

   Poista
 5. Tsemppiä sinulle! Itselläni on myös välilevyissä pullistumia ja kärsin yli 5 vuotta joka päiväisistä hermosäryistä. Kyllä ne aina välillä palaavat, varsinkin levossa. Mutta nyt on niiden osalta parempi!

  Toivottavasti ensi kesä on sinulle parempi ja pääset taas puutarhasi pariin touhuamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 💚. Samaa olen kuullut muiltakin, tämän läpikäyneiltä, että hermosäryt voivat jäädä pysyviksi tai uusia myöhemmin.

   Poista
 6. Oi ei �� toivottavasti saat selkäsi kuntoon ��

  VastaaPoista
 7. Terveys on tärkeää, tsemppiä paranemiseen, se aika vielä koittaa. Puutarhasta ei kannata murehtia, keskityt vaan kaikkeen hyvään ja ihastelet sitä. Liljasi ovat kauniita, Roselily Felicity suorastaan hurmasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 💚, tuohon uskon ja luotan. Roselily on minustakin upea!

   Poista
 8. Pikaista paranemista! Upeat liljat! :)

  VastaaPoista
 9. Puutarhurointi ilman selkää on kyllä vaikea yhtälö. Toivottavasti selkäsi toipuu! Rikkoja ehtii kitkeä ensi vuonnakin - ne eivät pidä välivuosia. Kattamalla saa helpotusta siihenkin. Kastelu hoituu sadettimilla, omenat voi yrittää ravistaa puusta ja poimia lapiolla ämpäriin, syyslannoksen voi pyytää laittamaan kottikärryihin, ja roiskia siitä lapiolla tai mulla välineellä kasvien suuntaan. On se vain jännää, kuinka rajoitteiden osuessa kohdalle kekseliäisyys kasvaa... Koettu on. Neuvona on rohkeasti pyytää apua muilta. Kaikkea ei tarvi tehdä itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos neuvoista 💚. Puutarhanhoito liikuntamuotona on selälle hyväksi, mutta voi myös olla jossain kohdin myös sitä kuluttavaa!

   Poista
 10. Noinhan se menee, että vasta menetyksen myötä asioita arvostaa. Vietä loppukesä ensi kesää suunnitellen ja liikoja rehkimättä!

  VastaaPoista
 11. Tsemppiä selän kuntoutukseen! Alaselkäni ärtyili todella pitkään, mutta on nyt ollut vuoden hyvä. Fysioterapia auttoi. Upeat liljat ja pärjäävät kyllä itsekseen ensikesään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 💚! Katseeni on tosiaankin jo seuraavassa vuodessa.

   Poista
 12. Voi miten surullista!
  Selän kipeytyminen on tosi kova pala ja vaikuttaa koko elämään..:(
  Toivon, että saat helpotusta pian!

  VastaaPoista
 13. Voi sentään, selkäkipu kaikissa muodoissa on tosi hankalaa ja varmasti myös turhauttavaa.
  Ei voi kuin täältä lähetellä tsemppiä ja selkävaivaasi parantavia toivomuksia.
  Minun voimavarani on tämä helle verottanut totaalisesti ja sekin tuntuu itsestä hyvinkin pahalta vaikka toivottavasti ilmojen viiletessä saan itseni taas työvireeseen.
  Sinulle lähetän parantavia toivotuksia ja uskoa selän paranemiseen. 🌹

  VastaaPoista
 14. Ikävä vaiva. Toivottavasti muuttuu paremmaksi pikaisesti. Kyllä puutarha odottaa sen aikaa :)

  VastaaPoista
 15. Niin se taitaa olla, että terveyttä arvostaa vasta sen menetettyään. Tai ainakin silloin huomaa konkreettisesti, millaista on elää puolikuntoisena. Sinulla on kuitenkin hyvin positiivinen ja eteenpäin pyrkivä asenne. Itse olen tämän kesän paininut terveysongelmien kanssa ja huomaan, miten valtavasti kaipaan puutarhassa ahertamista. Toisaalta huomaan myös, että aika hyvin puutarha pärjää ilman jatkuvaa kitkemistä ja kaivamista. Kuumuus ja kuivuus ovat olleet siinä mielessä helpottavia, etteivät kasvit eivätkä rikkaruohotkaan ole kovin paljon täällä rehottaneet. Ikäänkuin puutarhakin eläisi kanssani nyt hiljaisemmalla tahdilla.
  Liljasi ovat kauniita ja varmasti niiden katseleminen tuottaa sinulle iloa. Toivon sinulle paranemista ja terveempää selkää.

  VastaaPoista
 16. Myötätuntoa ja tsemppiä täältä toivottelen! Vaikka itsellä ei ole vaihteeksi suurempia vaivoja, kyllä se rassaa, jos ei pääse tekemään asioita, jotka ovat itselle mieluisia ja rakkaita. Mutta omissa kiireissäni olen kyllä huomannut, että puutarha antaa armoa ja ei ihan pian mene huonoon kuntoon, vaikka aina ei voisikaan sitä hoitaa. Ensin terveys ja sitten muut asiat. Ihanat liljat sinulla siellä ainakin on!

  VastaaPoista
 17. Voi, onpa ikävä tilanne. Ole itsellesi armollinen. Nyt et pysty tekemään kaikkea, mutta terveydenhoito menee kaiken edelle. Toivon sinulle paranemista 😊

  VastaaPoista
 18. Onpa ikävä juttu. Mutta hienoa kun on toivoa parantua, vaikka se voi kestää. Terveys on kyllä tärkeintä elämässä, sitä vaan ei muista arvostaa, ennenkuin se alkaa mennä.
  Ainakin sulla on ihan pöyristyttävän kauniita liljoja ja hienosti kuvattuna.
  Toivotaan kipujen lievittyvän ja kuntoutuksen auttavan.

  VastaaPoista
 19. These flowers are beautiful, I love the different colors on the petals. Very beautiful garden. Thanks for the share, have a fantastic rest of your week. Keep up the posts.
  World of Animals

  VastaaPoista
 20. Olipa hyvä lista tavoitteista ja tärkeysjärjestyksistä! Se kannattaa ottaa käyttöön, onpa missä tilanteessa tahansa. Nämä askeleet tulevat tärkeäksi vasta sitten, kun jotakin vakavaa tapahtuu. Kiitos tuosta listasta ja sitä seuraten, valoisia ajatuksia toipumiseen!

  VastaaPoista
 21. Joskus joutuu tilanteeseen, jossa täytyy vain alistua siihen, että tällaista elämä on. On oltava kärsivällinen ja annettava itselle aikaa. Sen olen tänä kesänä joutunut opettelemaan kantapään kautta, kun mieheni kuoli keväällä. Päivä kerrallaan. Selviät, kun ajattelet, että tämä päivä on parempi kuin eilinen.

  VastaaPoista
 22. On niin totta, että terveyttään arvostaa, vasta kun sen menettää.
  Elämän arvoja on tullut itsekin punnittua ja pohdittua muutamana viime vuotena. Juuri nyt on aika antaa itselleen aikaa, olla armollinen itselleen ja unohtaa tekemättömät työt. Jaksamista ja paranemista - tie on pitkä, mutta luotan siihen, että parempaa kohti menet sinäkin.

  VastaaPoista

Ilahduta viestilläsi!