keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Linnunpönttöjä

Joululahjaksi saatu keraaminen linnunpönttö odottaa ripustusta. Ajattelin sijoittaa sen Kriikunapuun oksalle. Pönttö muistuttaa hauskasti koivunrunkoa. Aukko on sen verran iso, että luulisi siitä mahtuvan isompikin lintu sisään.  

KORJAUS edelliseen: Myöhemmin selvisi, että tämä ei ole linnunpönttö vaan viinilaatikon (hanallisen) säilytysastia. Tämä selvisi ensin tarkkaavaisen lukijan eli Mäntylän mummon (kiitos hänelle) kommentista ja myöhemmin kun lahjan antaja vahvisti asian :).
Toinen uusi pönttö on perinteinen "Tinttiyksiö". Se on Ilkka Koiviston suunnittelema ja mitoitettu talitiaiselle, kirjosiepolle, varpuselle, käenpiialle ja pikkutiaiselle. 


 
Yleisohjeena pöntön ripustuksesta mainitaan, että se laitetaan 1,5 m korkeuteen tai ylemmäksi. Pönttöä ei pidä ripustaa paikkaan, jossa se on jatkuvasti auringon paahteessa.

6 kommenttia:

 1. Perinteisesti maaliskuussahan putsataan vanhat pöntöt.. ja laitetaan uusia puihin. Homma varmaan helpottuu, kun lumi vähän laskee ; )
  Jännä tuo keraaminen pönttö, siinä kun lentoaukko on alhaalla...hmm.

  VastaaPoista
 2. Hei Sariw, mietin itsekin tuota aukon paikkaa... Pesä ja poikaset varmaan näkyvät aukosta, ja voivatko poikaset pudota siitä ulos tai orava päästä käsiksi muniin? Saapi nähdä miten tuo pönttö tulee toimimaan :)

  VastaaPoista
 3. Tuota, tuota... ;) Tuo ensimmäinen linnunpönttösi onkin kyllä tarkoitettu viinilaatikon pussille kun ovat muuten niin rumia tarjoillessa... Tiesitkin sen varmaan, mutta ajattelin kuitenkin, että kerron..., ettet oikeasti sitä linnunpöntöksi yritä =D

  VastaaPoista
 4. Hei Mäntylän mummi! Kiitos hyvästä kommentista. Tarkistin lahjanantajalta asian ja viinipussi sinne tosiaan kuuluu laittaa! Ihmettelinkin miten pöntössä tuo aukko voi olla alhaalla, mutta en kuitenkaan keksinyt sille oikeaa käyttötarkoitusta, hupsu minä... :)

  VastaaPoista
 5. Aivan ihana tuo keraaminen pönttö! (viinipullonteline...) :D

  Tuommoisen voisi tehdä itsekin pöntöksi siten että laittaa tuon aukon yläosaan... Ensi talveksi puuhaa keramiikkakurssille! :)

  VastaaPoista
 6. Annu, tosiaan aukko vaan ylös ja siinä se linnunpönttö on! Oksantyngän muovailisi orreksi aukon alapuolelle.... Hmmm... Kanttakin voisi leventää lipaksi yläpuolelle... Tätä ajatusta pitää kehitellä!

  VastaaPoista

Ilahduta viestilläsi!