torstai 9. helmikuuta 2012

Arkojen kasvien selviytyminen


Muutama arka kasvi on tullut hankittua kokeilumielessä. Goji-marjapensas, puupioni, syyssyrikkä "Black Knight" ja japaninvaahtera "Dissectum Garnet". Jännityksellä odottelen miten ne ovat selvinneet lumipeitteen alla!Goji-marjan hankin pienen pienenä taimena. Kasvattelin sitä isommaksi ensin ruukussa ja siinä se myös kesällä kukki. Loppukesästä istutin sen maahan. Goji-marja tuottaa marjoja vasta toisena kesänä. Näin tapahtuu ensi kesänä jos talvehtiminen onnistuu!

Goji-marja ruukussa


Puupionin ostin viime keväänä messuilta. Luin ohjeista, että paras istutusaika sille olisi alkusyksy. Se saikin olla kasvihuoneessa koko kesän ja vasta syyskuun lopulla istutin sen maahan. Suojaksi se sai kuivuneita lehtiä ja myöhemmin lunta runsaasti päällensä. Saa nähdä oliko istutusaika oikea ja suojaus riittävä!


Puupioni kasvihuoneessa

Syyssyrikän ostin jo syksyllä 2010 taimimyymälän alesta. Se vietti talven ja kevään viileällä kuistilla, kesällä istutin sen kukkapenkkiin. Laitoin talveksi kuivuneita lehtiä ja kuitupeitteen suojaksi. Niinpä toivon näkeväni siinä pieniä lehtisilmuja keväällä!

Syyssyrikkä kukkii


Japaninvaahtera tuli hankittua myös jo syksyllä 2010. Se vietti seuraavan talven ja kevään kuistilla, kesän ruukussa ja syyskuussa istutin sen maahan. Kasasin sille talveksi suojaksi lehtiä ja suojasin peitteellä. Mitenköhän pikku vaahterapuun on käynyt?
5 kommenttia:

 1. Hei, mukavaa että kokeilunhalusia sieluja löytyy =)

  Toivottavasti lumi on ollut armollinen ja suojannut näitä.

  Näin joskus ohjelman missä etelä Ruotsissa haluttiin kasvattaan välimeren puutarhaa. Siellä kun ei ole lunta suojana yms. niin ne peitteli niitä kasveja siellä pihalla...

  Minulla on haaveena Magnolia pensas 5vyöhykkeelle. Jos saan sen siemenistä kasvamaan niin ehkä sitten suojaan sen talveksi peitoilla... Mistähän löytyisi hyviä talvensuojaus ohjeita?

  Onnea matkaan...

  VastaaPoista
 2. Karolina,
  myynnissä on suojaukseen tarkoitettua pakkas- peitettä, talvensuojaturvetta ja ties mitä muuta. Kokeilussani olen turvautunut kuiviin lehtiin ja tavalliseen kuitupeitteeseen. Ennen routaa laitan keppejä muutaman pystyyn maahan, näin peite ei ole liian tiiviisti kasvin ympärillä. Esim. täältä löytyy jotain ohjeita:
  http://www.suomela.fi/piha-puutarha/Kukat-taimet/Suojaamalla-taimet-talviturvaan-42966

  Toivottavasti kasvatus onnistuu... Magnoliat ovat suloisia!

  VastaaPoista
 3. Hei,

  Kiitos paljon, otampa tuon linkin talteen =)

  Viimeisimmässä viherpiha lehdessä taisi myös olla jotain talvisuojauksesta ja nimenomaan siitä peitteestä että se on hyvä, mutta että pitää varoa ettei se pensas homehdu sinne sisään eli jokin tuuletus aukko pitää olla...
  Ruusuille, jouluruusuille ja muille olen laittanutkin sitä talvi-suoja-turvetta,,, mikä onkaan ...

  Valoisaa kevättä,
  KArolina

  VastaaPoista
 4. Hei, tänne eksyin ja löysin vaikka mitä mielenkiintoista! Japaninvaahtera on täällä (japanilaisen kirsikkapuun ohella) haaveissa, mutta tosiaan tuo talvenkestävyys arveluttaa... Raportoihan siitä sitten ja saanhan sinut linkittää tuoreeseen blogiisi, etten vaan missaa mitään? :)

  VastaaPoista
 5. PilviPulla, tervetuloa lukijaksi! Japaninvaahteran päällä on ollut vielä lunta. Toivottavasti tulevana viikonloppuna pääsen ottamaan suojapeitteen pois. Sitten näen miten se on selvinnyt :)

  VastaaPoista

Ilahduta viestilläsi!