sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Tulipahan tehtyä - viime vuoden kasvimaaprojekti


Kasvari ympäristöinen uinuu lumivaippansa alla. Nyt sitä katsellessa ei uskoisi millaisen muodonmuutoksen kasvarin ympäristö on kokenut viime vuonna.

Seuraavassa kuvassa ympäristö aiemmin, alkusyksystä ennen muutosta....
....ja sama ympäristö kesällä muutoksen jälkeen...
Lisään tähän perään, muutaman tänään otetun kuvan pihalta.
Tänään päivällä pakkasta olikin vain enää 1,5 astetta.
Ensi viikoksi on luvattu jopa plusasteita. Sehän tietää vesi- tai räntäsateita.
Kuinka pysyvää lumi on lautumisen jälkeen, jää nähtäväksi.
Vielä saavat kottaritkin jatkaa talvilepoaan.
Ystäväiset, vielä reilu viikko aikaa osallistua ARVONTAAN!

 

HYVÄÄ TAMMIKUISTA SUNNUNTAITA!

t. Tarja

48 kommenttia:

 1. Onpa kasvimaallasi rehevää, ja maissiakin! Ison työn olet tehnyt alueen muuttamisessa. Hyvää uutta kasvukautta toivottelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Massia oli tosiaan muutama taimi toisessa laatikossa. Sen kasvatus oli todella myönteinen kokemus, ihanan makeita tähkiä. Ensi kesäksi laitan myös kasvamaan :). Kiitos samoin sinulle helmiriitta!

   Poista
 2. Huima muutos kasvarin ansiosta ja hieno lopputulos!

  VastaaPoista
 3. Näyttääpä hyvälle! Heti alkaa omankin kasvimaan seutu pyöriä mielessä. Hävitän ehkäpä jo ensi kesänä mansikkamaan, joten tilaa vapautuu jollekin matalalle karvustolle tai rakenteille. Suunnittelu on niin kivaa, kiitos inspiraatiosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun tilaa on vähän niin suunnittelun merkitys korostuu. Tätä ei voi okein laajentaa, tilanpuutteen takia. Mutta mikä estää perustamasta uuttaa toiseen kohtaan tontilla. Sitä olen vähän suunnitellutkin jo :). Onnea uusille suunnitelmillesi Minna!

   Poista
 4. Hieno muutos! Minkä kokoinen tuo kasvimaa oikein on ja mitä kaikkea siellä kasvaa? Kivasti olit yhdistänyt koristekasvireunat kasvimaan ympärille. En ymmärrä miksi sellaista ei juuri Suomessa yleensä tehdä. Tosi runsaan kauniin näköinen kokonaisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienihän tuo läntti on, eikä sitä voi laajentaa, nuo kaksi laatikkoa vain mahtuuvat. Tosin mikä estää laajentamasta kasvimaata viereiseen tai kasvihuoneen seinustalla olevaan kukkapenkkiin. Ajattelin, että tuija-aita rajaisi ja toimisi näkösuojana peittäen laatikot, jotka minusta eivät ole kovin kauniit ja ne muuten ovat liian hallitsevia. Leikkaan tuijat, kun ne ovat kasvaneet tietyn pituisiksi. Näin siitä tulisi muotoonleikattu näkösuoja, mikä sopii laatikoiden kulmikkaaseen muotoon. Tämmösiä ajatuksia :).

   Poista
  2. Siellä kasvoi maissin lisäksi papuja, herneitä, porkkanaa, sipulia, mangoldia, tilliä, salaattia, lehtikaalia. Aivan liikaa kahteen laatikkoon! Esim. Porkkana ja sipuli menestyivät huonosti, koska muut tukahduttivat ne. Lisäksi oli isosametti- ja kehäkukkia, mutta aivan liikaa niitäkin! Samettikukatkin kasvoivat varsinaisiksi pehkoiksi, mutta eipä ollut ötököitä lainkaan :). Tästä voin ottaa opiksi ensi kesää ajatellen ;). Hyviä kysymyksiä Kati!

   Poista
  3. Hahhaaa....sä olet todella ottanut kaiken tilasta irti! Mä olen joskus tunkenut myös yhteen laatikkoon aivan liikaa. Se on oikeastaan käsittämöttömän vähän kun yhteen laatikkoon laitetaan. Alkukesä on ihan surkean näköinen. Tsekkaa kumppanuuskasvit vaikka hyötärin sivulta. Niiden tarkoitus korostuu tällaisessa rajatussa tilassa.

   Poista
 5. Olipa tosi hieno muutos, kaunis ja ergonominenkin! Oikein piristävät kesäkuvat talven keskelle, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivipellon Saila, tosiaan, laitoin kolme lavakaulusta päällekäin tarkoituksella, jotta ei tarvitsisi kumarrella.

   Poista
 6. Hieno muutos! Valokuvista sen vasta oikein näkee, millaista ennen oli ja mitä on nyt. Usein se "ennen" unohtuu nopeastikin kun silmä tottuu uuteen:) Alueen olet rajannut kauniisti. Siinäpä hyvä idea talletettavaksi tulevia projekteja varten. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hyvin äkkiä unohtuu entiset näkymät. Kun joskus katselee kuvia mlltä piha näytti aiemmin, niin silloin vasta ymmärtää miten paljon on saanut aikaan. Yleensä sitä itse ainakin kiinnittää helposti huomiota vain niihin epäkohtiin pihallansa. Tällaisen puutarhahörhön "röntgenkatse" huomaa vain tekemättömät kohdat :). Kiitos samoin sinulle Satu!

   Poista
 7. Hyvä muutos! Ja niin kaunista kesällä ja talvella. Uskomattoman rehevää !

  VastaaPoista
 8. Olet saanut kasvuastiat todella hyvin sulautumaan kokonaisuuteen jo ensimmäisenä kesänä. Kyllä kannatti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattava muutos ilman muuta, kiitos kommentista Riitta Jylhä :).

   Poista
 9. Ihanan rehevää! Voi, kun tuli ikävä kesää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nyt näin talvella, kun katselee kesäkuviaan, niin huomaa paremmin sen vihreyden mitä silloin on. Kesällä sitä jotenkin tottuu näkymiin :). Ihanaa kevään odotusta marketta!

   Poista
 10. Mikä muutos, todellakin! Hyviä inspiraatiokuvia, kiitos niistä! Meillä on tarkoitus ensi kesänä pystyttää kasvihuone ja sen ympärystö on vielä suunnittelematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa suunnitella uutta, onnea siihen puuhaan Piparminttu!

   Poista
 11. Upea muutos. Nuo korkeat kasvatuslaatikot olis mullekin niin tarpeen. Olen pikkusen miettinyt miten toteuttas haaveita, tuossa olis nyt mallia. Kaunis puureunus tuijien ympärillä, kiva toteutus pihan rajaamisesta kasvimaasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maatuska, kolme lavakaulusta päällekkäin, näin siitä tulee niin korkea, että ei käy selän päälle :). Ensi kesää silmälläpitäen, ihanan inspiroivaa puutarhakautta!

   Poista
 12. Sinulla on upea lavakauluskasvimaa. Todellakin maisema vaihtuu vuodenajan mukaan. Minullakin haaveena jotain tuollaista, kunhan saisin aikaa tehdä. Mukavaa vkl tv Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisan kotona! Talvimaisema on myös ihan hyödyllinen, koska silloin näkee paremmin pihan puitteet.

   Poista
 13. Nyt olisi hyviä uutisia !!! Paljon onnea, voitit blogiarvonnassani kirjan Lomailijan puutarha! Lähettäisitkö minulle osoitteesi sähköpostiini kosmosleijona (at) suomi24.fi (kaikki nuo siis samaan syssyyn), jotta saan kirjan lähetettyä sinulle. =)

  VastaaPoista
 14. Kokipa kasvihuoneesi ympäristö melkoisen muutoksen. Hienolta näyttää. Nämä ennen jälkeen muutoskuvat ovat aina tosi kivoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vaan muuttunutkin Kruunu Vuokko. Kannattaa ottaa kuvia ennen muutosta, itse en ainakaan luota muistiini, se on hatara :).

   Poista
 15. Kaunista ja rehevää. Heti alkoi mielessä pyöriä mietelmiä oman kasvarin ympäristöstä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva jos tästä saa insipiraatiota, Between :).

   Poista
 16. Hyvin olet käyttänyt maa-alan hyväksesi! Välillä kesäkuvien katsominen ihan pikkuisen ahdistaa tällä hetkellä kun tuolla ulkona on kohtuudella lunta ja kai sitä on tulossa lisääkin. Minä saan ensi kesäksi lavakauluskasvimaan. Tarvikkeet on jo ostettu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä sitä tottuu, siihen kaikkeen ympärillä olevaan vihreyteen. Näin ollen kesäkuvia talvella katsottuna, kun tapahtuu kaiken vihreän ryöpsähtäminen silmille, niin se tuntuu jotenkin epätoedelliselta. Sinulla on Tillariina kivaa puuhaa luvassa kesäksi ja nyt voi jo suunnitelmia pyöritellä :).

   Poista
 17. Onpa ollut rehevä kasvu kasvimaallasi. Mitä multaa ja mitä lannotteita olet käyttänyt? Minun maissini tuupertuivat heti alkuunsa toukukuun tuulissa. Siemeniä olisi vielä, pitää varmaan ne ensi kesänä laittaa multaan ja sitten luovuttaa, jos taas epäonnistun maissinkasvatuksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, käytin Greencaren puutarhamultaa. Uusi multahan on jo valmiiksi lannoitettua, joten en lisännyt lannoitteita. Käytin kasvien juurella katteena ruohonleikkuun jälkeen syntyvää ruohosilppua ja muutakin kasvien vihersilppua (esim. tomaatin lehdet). Ruohosilpun pitäisi lannoittaa tehokkaasti ja samalla pitää rikkaruohot poissa.

   Poista
 18. Aivan huikea muodonmuutos ja hurmaavat kuvat :)

  VastaaPoista
 19. Vau, miten ahkera olet ollut! Minun silmääni osui heti tuo toisen lavan kansi. Onko se toiminut? Pohdin sellaista itselleni, mutta koska valmiiden hinta on pieni investointi, en haluaisi ostaa sikaa säkissä...

  Kysyvin terveisin
  Sini
  Kasvihormoni-blogista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa blogiini Sini K :) Olen ollut tyytyväinen kanteen, eli lämpölavaan. Suunnittelin hankkivani myös toiseen laatikkoon samanlaisen. Sen ansiosta pystyin istuttamaan siemenet ja taimet jo toukokuun alkupuolella multaan.

   Poista
  2. Kiva kuulla! Ehkä uskallan siis miettiä sellaista myös itselle... Onnistuisikohan kasvukautta vielä venyttämään, jos pistäisi maan alle lantapatterin. Hmm, tätähän pitää ihan suunnitella!

   Poista
 20. Ihanan vehreitä nuo kesäkuvat! Näin lumen keskellä tuntuu uskomattomalta, että vihreys vielä voittaa.

  VastaaPoista
 21. Taas tuli hyviä ideoita, kyllä minulla kesäkodissa olisi maata kasvimaaksi, mutta tällaiset lavakaulukset ovat minun mieleeni. Samoin täällä rivitalon pieneen pihaan yksi lavakaulus mahtuu ja sellainen minulla oli viime kesänä. Ja sain oppia omista virheistäni, liian tiheään kylvin ja istutin. Lisään nyt kesällä päällekäin ainakin yhden tai kaksi kaulusta,näin saan kasvit ylemmäs se lisää valoisuutta ja toivottavasti kissat eivät niitä kuopsuttele.

  VastaaPoista

Ilahduta viestilläsi!