maanantai 14. lokakuuta 2019

Erikoisuuksia


Viime kesän kasvimaan kasvatuksista erikoisin lienee intiaanimaissi. Sen sadon keräsin viikko sitten. Kuudesta taimesta kunnollisen kokoisia tähkiä tuli tämän verran. Paljon oli pieniä tähkiä, mitkä eivät ehtineet kasvaa isoiksi ja ne olivatkin pelkästään keltaisia. Ilmeisesti värisillisyys tulee maissiin vasta sen kypsyessä lopulliseen kokoonsa.Intiaanimaissi/inkamaissi/glass gem corn, näillä nimillä olen lukenut sitä kutsuttavan. Tähkien värikirjo vaihtelee, yksikään tähkä ei ole ihan samanvärinen. Tähkät voi kuivata koristeeksi tai syödä. Toistaiseksi laitoin ne pakastimeen, tulevaa käyttöä varten.

Kuva vielä maisseista niiden kasvaessa.Toinen erikoisuus minkä olen kohdannut tänä syksynä on mandariinisorsa. Luin syyskuun lopulla lehdestä, että kyseinen sorsauros uiskentelee Helsingin Tapanilassa (korjattu 16.10.). Niinpä suuntasin sitä ihmettelemään syyskuun viimeisenä lauantaina.
Wikipedian mukaan mandariinisorsa (Aix galericulata) on pieni sorsalintu, jota tarhataan yleisesti Euroopassa. Tarhakarkulaisista on syntynyt luonnonvarainen pesimäkanta, ja Suomessa tavattujen mandariinisorsien katsotaan nykyisin olevan todennäköisesti vapaana syntyneitä. Se istuu usein puissa, mutta on muuten tavoiltaan sorsamainen.

Alkuperäinen pesimäalue on Kiinassa ja Japanissa, jossa mandariinisorsat myös muuttavat talveksi etelämmäksi. Naaras on väriltään vaatimattomampi, harmaanruskea.
Mukavaa viikkoa!


16 kommenttia:

 1. Upean värikkäät maissit!

  Mandariinisorsa jaksaa aina ilahduttaa silmää :-) Minä olen nähnyt sitä lähinnä Lontoon puistoissa tyttären kanssa sinne aikoinaan tekemillämme retkillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Ihan kiva nähdä joskus sorsia Suomessakin!

   Poista
 2. Jännittävät maissin tähkät - onkohan maussa eroja! Mandariinisorsa on varsin eksoottinen suomalaisen harmaan sorsan vierellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mausta en vielä tiedä, kun ovat pakkasessa, mutta olen lukenut etteivät olisi niin makoisia kuin keltaiset. Saapi nähdä :). Tämä sorsa oli kyllä värikkäin lintu mitä olen koskaan nähnyt.

   Poista
 3. Onpa erikoisen väriset maissinjyvät.
  Hienot kuvat mandariinisorsista.

  VastaaPoista
 4. Värejä mukavasti sekä maississa että mandariinissa:.)

  VastaaPoista
 5. Aivanku Intiaanimaissi olis tehty helemijonoosta.
  Oi, mikä lintu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin kuvattu, näinhän se näyttää :) Kiitos.

   Poista
 6. Molemmat on vähän epätodellisen näköisiä. Maissi on kuin helmistä tehty, onkohan samanmakuinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Kuvaus osuu hyvin, ihan helmiltä näyttävät jyvät. Olen lukenut että maku ei ihan niin hyvä olisi kuin keltaisessa maisissa, saapi nähdä.

   Poista

Ilahduta viestilläsi!