torstai 21. kesäkuuta 2018

Kun sadepilvet eivät ole sataneet


Seitsemän viikon kuivakausi katkesi vihdoinkin pari tuntia kestävään sadekuuroon tiistaina. Arvatkaapa kuka tanssi riemusta. Sadepilviä on kyllä välillä ollut taivaalla, mutta vettä niistä ei ole satanut huhtikuun jälkeen, jos ei lasketa mukaan muutaman millin ropsausta kerran tai kaksi. Tosin tuon yhden tiistaisen sadekuuron ansiosta, ei vielä saada kuivuuteen kuin pieni lohdutus, mutta juhannukseksi on luvattu lisää sateita! 

On ollut niin kuivaa, että jopa mehitähdet ovat kärsineet, vaikka niiden pitäisi tulla aika vähälläkin vedellä toimeen. Syy lienee siinä, että aluetta jossa ne kasvavat, en ole kastellut lainkaan koko kuivana kautena. Siihen on kovin käytännöllinen selitys: kasteluletku ei yllä sinne ja en ole jaksanut kanniskella kastelukannuja niin pitkälle!
Muuta pihaa olen kyllä kastellut noin 2-3 kertaa viikossa. Lähinnä vettä ovat saaneet istutusalueet, koska niihin on panostettu niin aikaa kuin rahaakin ja en ole halunnut menettää yhtää puuta tai kasvia. 


Siippa on myös kastellut jonkun verran nurmikkoa, se kun on hänen silmäteränsä. Tosin ei ilmeisesti tarpeeksi, koska kellastumista on havaittavissa.


Ruukuissa kasvavat olen kastellut vähintään joka toinen päivä, välillä joka päivä. Paitsi laventeli joka kestää myös kuivuutta.
Mitenkä teillä muilla, onko ollut kuivaa vai kosteaa? Entä jos on ollut kuivaa, oletteko turvautuneet kasteluun?


Mukavaa Juhannusta!


22 kommenttia:

 1. Tämä säätilan muutos oli kyllä niin toivottua kuin vain voi olla. Kuivuusjakso ehti venyä aivan liian pitkäksi. Kuvaavaa on se, miten talomme takana kallioilla ketokasvitkin ovat kuivahtaneet eikä suuri osa ole kukkinut tänä kesänä ollenkaan - vaikka kallioketojen lajisto on nimenomaan sopeutunut kuiviin ja paahteisiin oloihin. :D

  Hyvää juhannusta! :) Minä ainakin toivon perinteistä juhannussäätä nyt enemmän kuin ikinä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo on hyvin kuvaa kuivuuden liiallisuutta, sellaiset kasvitkin kärsii, jotka ovat kuivanpaikan kasveja. Olihan se tietysti ihanaa aikaa, lämmintä ja aurinkoa riitti, mutta näitä huonoja puolia ei oikein puutarhaihmisenä tahdo kestää. Onneksi nyt on satanut ja lisää sateita luvassa.
   Hyvää sunnuntaita!

   Poista
 2. Kuivuutta on ollut meilläkin. Vuokrakasvinaata olen kastellut joka toinen päivä, kun se on ihan paahteisella ja tuulisella paikalla. Rikkaruohojakin on normaalia vähemmän...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisihan se ikävää, jos kasvimaalta ei saisi satoa kuivuuden takia! Kevään työ menisi hukkaan... Minulla on kasvilaatikoita ja kyllä niitäkin on kasteltava.

   Poista
 3. Myös meillä on todella kuivaa, eikä viime tiistain sade paljon tilannetta parantanut. Tänään on satanut vähän ja luvassa on juhannuksen aikaan lisää. Saa sataa, mielellään vaikka koko viikonlopun.
  Olen kastellut vain ruukkukukkia, kasvimaan ja kasvihuoneen kasvit. Itse puutarhassa olen vienyt vettä vain kärhöille. Aukkopaikkoja on runsaasti, monet kasvit minikokoisia ja monissa lehdet käpristyneet. Muutaman kerran harkitsin kastelulaitteen käynnistämistä, mutta luettuani, kuinka valtaisan vesimäärän puutarha olisi tarvinnut ja kuinka liian vähäinen kastelu olisi saattanut vain lisätä vaurioita, luovuin ajatuksesta. Ilman muuta harmittaa nyt jo näkyvät vauriot, sillä olen uurastanut ja käyttänyt rahaa puutarhaani. Luotan siihen, että luonto korjaa aikanaan tekosensa ja se, mitä se ei korjaa, korjaan minä - tai sitten en, aika näyttää.

  Mukavaa juhannusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti luonto korjaa, mutta siitä saamme varmuuden vasta seuraavana kasvukautena. Esim. meillä kuntaa en ole kastellut kuin pari kertaa ja se näkyy kyllä ruskeina laikkuina. Tosin eihän tuolla metsässäkään kukaan kastele luonnon puolesta ja silti en ole kuullut, että metsät olisivat jääneet seuraavana vuonna ilman varpuja.
   Kovat rankkasateet ja ukkonenkin oli torstain perjantain välisenä yönä. Tietysti kun on kuivaa, niin voimalla tuleva vesi ei imeydy vaan voi huuhtoutua pois. Nyt kun se satoi jotakuinkin koko yön, niin vettä on myös ehtinyt imeytyä, mikä on tietysti aivan ihanaa! Huono puoli sateista oli, että kotilot kaivautuivat näkyviin, tosin nyt niitä on voinut kerätä kuin puolukoita ja ehkäistä näin lehtien reikiintyminen. Kuivana kautena vähemmän on niitä syöntireikiä lehdissä ollutkin.
   Leppoisaa sunnuntaita!

   Poista
 4. En olisi ikinä uskonut, että kuuntelen iloisena sateen ropinaa. Minä, kun olen enemmän auringon ystävä. Sade tuntuu nyt oikein hyvältä. Hyvää juhannusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on, viime kesänä sitä kyllästyi sateeseen ja nyt on aivan toisin! Kesää onneksi vielä jäljellä, varmaan meillä riittää aurinkoakin, toivotaan näin. Leppoisaa sunnuntaita!

   Poista
 5. Kuivaa täälläkin on ollut, nurmikko kovin kulottunut. Kastellut olen jonkin verran. Tervehdin eilistä ja yöllistä sadetta ilolla - 21 mm kertyi ja lisää kai tulossa.

  Oikein ihanaa Juhannusta! Toivottavasti saamme sekä sadetta että aurinkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nurmikko meillä elpyi koko yön kestäneiden rankkasateiden jälkeen, ja nyt se jopa taas kasvaa, kun kuivana kautena ei tarvinnut ajaa nurmmikoa.
   Ihanaa sunnuntaita!

   Poista
 6. Kuivuus on vaivannut meilläkin ja olen kastellut kolme kertaa. Perennat kukkii lyhenpänä kuin koskaan. Hyvää juhannusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukinnat ovat tosiaankin olleet lyhyempiä kuin yleensä. Nyt on tullut vettä, ja ehkä vielä saamme nauttia tulevista kukinnoista pidempään!
   Hyvää sunnuntaita!

   Poista
 7. kuivaa on ollut ja kastella on saanut.

  Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, tällä vyöhykkeellä on ollut pakko kastella!
   Leppoisaa sunnuntaita!

   Poista
 8. Raastavan kuivaa, on ollut pakko turvautua kasteluun. Onneksi nyt on tullut reilusti vettä. Hyvää juhannusta sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nautitaan nyt sateista ja luonnon kasteluista, toivotaan aurinkoisia päiviä tulevaan! Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 9. Tavattoman kuivaa on ollut täälläkin koko alkukesän vaan eilen juhannusaattona taivas repesi ja vettä tuli pitkin päivää rankkasateena ja -kuuroina. Tänäänkin satelee, mutta kirkastumaan, ehkä saamme vielä paistettakin.

  Lempeää mittumaaria!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että aurinkoiset päivät palaavat eikä sadepäivä ole tulleet jäädäkseen.
   Leppoisaa sunnuntaita!

   Poista
 10. Kastellu oon keväällä istutettuja tai jaettuja, pöttiä ja kasvimaan looria. Kaaripenkkiä kastelin kerran ja muka aika kauvan. Tönkääsin multapintaa ja kokonaasta yks senttiä oli kastunu. Lopetin siihe. Yllättävän hyvin on kasvit kestäny kuivuuren. Ny on jo onneksi satanu.
  Mukavaa juhannuksen jatkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen myös huomannut, että ei se vesi mene kovin syvälle. Vaikka juuri edellisenä päivänä on kastellut ja seuraavana kaivaa jonkun kasvin ylös, niin kovaa ja kuivaa on maa. Onneksi nyt on tullut vettä. Hyvä vinkki, ehkä käynkin kokeilemassa kuinka syvällä kosteus on nyt!
   Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 11. Ihanan näköistä teillä kuivuudesta huolimatta! <3 Näyttäisipä oma pihani joskus yhtä vehreältä. Täällä on viime päivinä satanut ihan kiitettävästi, mutta sitä ennen oli pitkään kuivaa. Pahimman kuivuuden aikaan kastelin kaikki pihan istutukset, kun alkoivat jo näyttää niin nuutuneilta. Yleensä kastelen vain ruukut ja tämänkesäiset istutukset.

  VastaaPoista
 12. Kuivaa on ollut täälläkin ja meillä on sadettaja ollut päällä joka päivä aamusta iltaan. Onneksi ei ole ostovesi, vaan kalliolämmön oheen meille on laitettu porakaivo, josta saa ilmaiseksi vettä. Onneksi nyt tuli vettä taivaan täydeltä, sillä todellakin luonto sitä kaipasi. Aurinkoista viikkoa :)

  VastaaPoista

Ilahduta viestilläsi!