sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Keinopesän rakennuspuuhissa




Viime kesänä pihaltamme kaadettiin koivu. Rungosta sahatuista pölleistä säästin kaksi ihan tiettyä tarkoitusta varten. Näistä pölleistä ajattelin rakentaa keinopesiä ja siihen tarkoitukseen ne tulivatkin.

Seuraava lainaus on Suomen Luonto -sivustolta:

Erakkomehiläiset ja -ampiaiset ovat törmänneet asunto-ongelman niin maaseudulla kuin kaupungeissa. Pölyttäjille tutut pesäpaikat, kuten lahonneet puut, siivotaan pois ja pesimiseen sopivat hirsirakennukset alkavat käydä harvinaisemmiksi. Pesäongelmaa voi helpottaa asentamalla ulkotiloihin helppovalmisteisia ja helppohoitoisia keinopesiä.
Kunhan pölyttäjät löytävät pesälle, niiden läsnäolosta on hyötyä myös puutarhalle. Tutkimusten mukaan jo muutama keinopesä puutarhan läheisyydessä parantaa satoa ja antaa lisäpotkua kukille. Tutkimusta on tehnyt Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen Sotkamon asema sekä Kainuun ely-keskus.
Keinopesät on hyvä virittää paikoilleen viimeisten lumien aikaan maalis–huhtikuussa, kun erakkomehiläisen loppukesästä munitut poikaset kuoriutuvat ja alkavat etsiä omia pesiä. Erakkomehiläiset eivät ole aggressiivisia eivätkä puolusta pesäpaikkaansa, joten keinopesän voi ripustaa vaikka asuintalon seinään.
Talveksi keinopesän reiät on hyvä peittää esimerkiksi puulevyllä, tai koko asuntolan voi nostaa kylmävarastoon suojaan linnuilta.

Valmistusohjeet 

Alkuvalmistelu ja tarvikkeet: melko tuore koivupölkky, noin 20 cm halkaisijaltaan, saha, puuliimaa, pensseli
1. Sahaa pöllistä noin 20 sentin pituisia pötköjä. Älä poista tuohta tai puunkuorta. 
2. Petsaa pöllin sahatut päät reippaasti puuliimalla.  
3. Anna kuivua talven yli.



Kuivumisen jälkeen

Tarvikkeet: pora, neljän, kuuden ja kahdeksan millimetrin poranteriä, 
kiinnityskoukkuja, nippusiteitä


← 1. Poraa pölkky täyteen noin kaksitoista senttiä syviä reikiä poran 4–8 mm terillä. Jätä reikien väliin pari senttiä väliä.

 
2. Kiinnitä tuohisivulle kiinnityskoukut ja nippusideviritelmä, josta keinopesän voi ripustaa esimerkiksi puun oksalle. 







Säästetyt pöllit olivat liian pitkiä ja sellaisenaan niistä olisi tullut liian painavia. Sahasimme porauksen jälkeen pöllit vielä puoliksi ja näin keinopesien määrä tuplaantui. Puuliimaa sivelimme sahattuihin päihin.




3. Asenna keinopesä puutarhan tai muun kasvillisuuden läheisyyteen noin puolentoista metrin korkeuteen niin, ettei sadeveden roiskeen kastele pesää. Viritä pölkky vaakatasoon aurinkoiselle paikalle, mieluiten reiät aamuaurinkoa kohti.

 
 


Suomen Luonto -sivustolta löytyy keinopesän rakentamisesta, havainnollinen ja hauska video.






Pölyttäjiä odotellessa... toiveikasta maaliskuun jatkoa! 

t. Tarja





24 kommenttia:

  1. Tämäpä oli meikäläiselle ihan uutta tietoa. En ole kuullutkaan erakkomehiläisistä. Kiitos pesävinkistä. Pölyttäjät ovat aina tervetulleita meidän puutarhaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Vaahtera lehden Leena! Ilman pölyttäjiä ei meidänkään pihalla tulisi viinimarjoja ja omenoita. Satoa on tullut, mutta ehkä tällä konstilla saisi niitä viihtymään vielä paremmin :).

      Poista
  2. Tuo on varmasti hyvä idea, kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä SeijaAnneli! Yksinkertainen toteuttaa, jos vaan on jonkinlainen puu johon porata reikiä :).

      Poista
  3. Mielestäni on ihanaa, että sentään jotkut ihmiset suhtautuvat näin positiivisesti ampiaisiin ja mehiläisiin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkukka :). Nuorempana pelkäsin ja inhosin pörriäisiä, mutta nyt niistä on tullut "kavereitani".

      Poista
  4. Todella mielenkiintoinen postaus, ja ajankohtainen. Kiitos Tarja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä Tuulikki, kiva jos siitä saa vaikka inspiraation :).

      Poista
  5. Kiitos ohjeesta. Tämä täytyykin toteuttaa, tarvikkeetkin on heti valmiina :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viherrilli, kiva, jos voit toteuttaa idean samantien :).

      Poista
  6. Näppärä ja nopeatekoinen idea. Paitsi, ettei tälle kesää kun tuo liimaaminen olisi pitänyt tehdä jo ennen talvehtimista... Mikähän tuon liimaamisen tarkoitus tuossa onkaan...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väkertäjä, tuo onkin hvä kysymys... Ohjeesta tai videosta ei käy selville puuliiman merkitystä. Mutta onkohan liiman tarkoitus estää kosteuden pääsemistä ulkona puun sisälle tai sitten se estää puun halkeamista. En tiedä... kyllä pöllit siitä huolimatta pikkuisen halkesivat porauksessa :).

      Poista
  7. Koivu on kyllä kaunis puu paitsi pystyssä, myös rungon kappaleina. Meillä on pari isoa, vanhan pihakoivun palaa vielä odottamassa loppusijoitustaan, juurikin ötökät mielessä. Sopiva kohta vain lahopuulle on hakusassa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susanna, lahopuita on meilläkin ollut pihassa. Mutta ne alkavat olla jo niin hajonneita ja märkiä, että eivät ehkä ole parhaita pesäpaikkoja :).

      Poista
  8. Näin tehtyjä keinopesiä näin viime kesänä MTT Sotkamossa, kun vierailimme siellä. Ja siellä oli asukkaita, elikkä toimivat!
    Kevät tulee ja lumet sulaa, alta paljastuu kaikkea kivaa ja vähemmän kivaa...blogissani on sinulle haaste aiheeseen liittyen, käyhän kurkkaamassa :D

    VastaaPoista
  9. Upea idea! Harmi, ettei ehdi enää tekemään tälle vuodelle, kun täytyy kuivua talven yli... Ehkä ensi vuonna sitten :-)

    VastaaPoista

Ilahduta viestilläsi!