tiistai 7. maaliskuuta 2017

Konstit on monet


Jaan tässä postauksessa muutaman puutarhanhoitoon liittyvän vinkin, jotka suosivat kierrätystä ja niiden takia ei tarvitse kukkaron nyörejä hellittää.



Kananmunankuoret ovat jo isoäitiemme tuntema luonnonlannoite. Kananmunankuoret sisältävät kalkkia. Olen murskannut kananmunankuoria ja sekoittanut kuorimursketta kärhöjen juurelle multaan.

Muistelen, että oma isoäitini laittoi munankuoria huonekasvien kasteluveteen ja hänen kiinanruusunsa kukkivat komeasti!







Banaaninkuoret sisältävät kaliumia mikä lannoittaa ruusua ja ehkäisee tauteja. Kaivan ruusun juurelle kuopan, johon hautaan kokonaisen banaaninkuoren. Vettä perään ja se on siinä.







Käytetyt kahvinporot lisäävät maan happamuutta, joten porot soveltuvat happamasta maasta pitäville kasveille. Kuivatan porot ja muokkaan multaan kasvien juurelle. Näin olen monena kesänä tehnyt rhodoille ja hortensioille.











Vanhojen verhojen uusiokäyttöä. Kun varjostusverkot loppuivat kesken, levitin vanhoja kauhtuneita verhoja havujen suojaksi.








Viime postauksessa olinkin jo maininnut jouluruusun peittämisestä esim. ämpärillä. Olen muutamana talvena peittänyt jouluruusut muoviastialla. Kukat pysyvät näin valkoisena, koska ne eivät liiskaannut lumesta ja vesisateista. Tähän tarkoitukseen käy mikä tahansa niin iso astia siten, että kasvi lehtineen mahtuu sen alle. Astian reunan alle kannattaa laittaa kivi, näin ilmakiertää alla. Myös päälle laitan painon, ettei astia lennä taivaan tuuliin. Tämän konstin vinkkasi minulle alkujaan Tylsä Mörökölli.







Olisi mukava lukea, millaisia kokemuksia sinulla on kierrätyksestä puutarhassa?

Kauniita pakkaspäiviä!

23 kommenttia:

  1. Samat niksit on mulla käytössä. Banaaninkuoret kuitenkin laitan kompostiin. Kahvinporoja olen käyttänyt myös jänisten ja rusakoiden torjuntaan. Ripottelen sitä hangelle vattupuskien juurella. Tuo ämpäriniksi oli minulle uusi. Sitä voisin kokeilla, kun jouluruusut kuolevat aina talven aikana.

    VastaaPoista
  2. Näppäriä ja hyödyllisiä vinkkejä!

    VastaaPoista
  3. Kiitos vinkeistä. Kananmunankuoret kastelukannussa muistan lapsuudesta :)
    Ensi talven saa meidänkin jouluruusu viettää ämpärin alla.

    VastaaPoista
  4. Hyviä vinkkejä, tuota ämpärikikkaa on kokeiltava ensi vuonna, jouluruususi näyttää niin kauniilta.

    VastaaPoista
  5. Kahvinporoja minäkin olen käyttänyt hortensian juurille. Tuhkat menee marjapensaiden ja puiden juurelle. Parturireissulta pyydän hiuksia mukaani ja teen sukkahousuista ja hiuksista palloja, jotka ripustan puiden ja pensaiden oksille. Ainakin meillä pupuset jättää ne puut rauhaan.

    VastaaPoista
  6. Kiitos vinkeistä. Muistan, miten ruukkukasvin juuret kasvoivat kiinni kananmunan kuoreen,

    VastaaPoista
  7. Kiitos vinkeistä!
    Muistan kananmunankuorien käytön lapsuudesta. Nyt nappaan tästä mukaani kahvinporojen käyttövinkin.

    VastaaPoista
  8. Vau tuo banaani-vinkki oli minulle ihan uusi.Täytyykin kokeilla:)

    VastaaPoista
  9. Kananmunankuoret ja kahvinporot olivat tuttuja konsteja, mutta tuota banaaninkuori juttua en olekkaan kuullut..:)

    VastaaPoista
  10. Hyviä konsteja ja loistavaa, kun sinulla on kuvia niistä käytännössä. Banaanin kuorelle en ole osannut tuota käyttöä, mutta kunhan maa sulaa, sitä voi alkaa toteuttaa. Nämä ovat niin hyviä - jätekuorma pienenee ja kasvit hyötyvät!

    VastaaPoista
  11. Hyviä niksejä kaikki! Tuo banaani oli mulle uusi juttu. Ämpärin otan kyllä käyttöön kun jouluruusu ei tahdo pysyä hengissä hangen alla. Pidämme takassa tulta talvisin joka päivä ja tuhkaa kertyy. Kaikki tuhka menee tuonne puutarhaan marjapensaille ja myös puille.

    VastaaPoista
  12. Olipa kelpo vinkkejä! Ja liki kaikki mulle ennestään tuntemattomia. Nyt tarvii enää hommata ruusuja :). Kiitos näistä.

    VastaaPoista
  13. Hyviä vinkkejä ja nuo mukankuoret ovat tuttu asia jo lapsuuskodistani.
    Tällaisen vinkin olen kuullut: Keväällä kun esim. katiskasta tulee särkikaloja tai pientä lahnaa niin ne laitetaan perunoiden istutusvakoon ja kuulema perunasato on hyvä. En ole itse kokeillut, tosin pientä kalaa kylläkin on katsiskassa ollut, mutta meidän kissat ne kaikki söivät. Keitin kalat kissoille ja kyllä kelpasi.
    Kertakäyttö pöytäliinat ja lakanat sopivat myös varjostukseen ja ajavat myös hallaharson asiaa.

    VastaaPoista
  14. Kierrätysvinkit ovat aina tervetulleita. Kananmunankuoria minäkin säästän, mutta banaaninkuoret menevät heti kompostiin. Täytyykin kevään tullen kokeilla niiden hautaamista ruusupuskiin.

    VastaaPoista
  15. Mahtavia ideoita. Pitääpä laittaa käytäntöön. Tuota kananmunan kuorilla kalkitusta olenkin jo harrastanut.

    VastaaPoista
  16. Kiitos vinkeistä, kahvinporot on todella päässeet rodojen juurelle, mutta noita muita kikkoja en ole kokeillut!

    VastaaPoista
  17. Hei kiitos! Tuon kananmunankuorijutun olin aivan unohtanut ja banaaninkuorijuttu oli aivan uusi minulle! Mahtavaa hyötykäyttöä!

    VastaaPoista
  18. Kiva ja myöskin hyödyllinen postaus.

    VastaaPoista
  19. Kiitos vinkeistä. Kahvinporot ja kananmunankuoret ovat tuttuja, mutta muut vinkit uusia. Liisa

    VastaaPoista
  20. Kaikki muut konstit jo käytössä paitsi tuo bananin kuori oli uusi juttu - kiitos vinkistä ja hyvästä postauksesta!

    VastaaPoista
  21. Samoja kujeita täälläkin, paitsi banaanin kuori on minulle uusi asia. Ne menevät kompostoriin, mutta talvella niiden levittäminen olisikin aika hankalaa. Kahvin porot olen antanut jaloangervoille ja hortensioille ja ne tykkäävät kahvista yhtä paljon kuin minäkin :)

    VastaaPoista
  22. Olipas hyviä vinkkejä puutarhaan. Kiitos!

    VastaaPoista

Ilahduta viestilläsi!