lauantai 29. kesäkuuta 2019

Jasmikkeet


Pensasaidan joukossa kasvaa kaksi pihajasmiketta. Ne kukkivat yleensä tähän aikaan, eli kesä-heinäkuun vaihteessa. Pensaat ovat n. 40 vuotta vanhoja ja korkeutta niillä on kolmisen metriä.

Kun muutimme nykyiseen kotiimme parikymmentä vuotta sitten, oli jasmikkeiden kukinta aika vaatimatonta monta vuotta, kunnes älysin ryhtyä lannoittamaan niitä tarpeeksi. Nykyisin ne melkein "hukkuvat" kukkapaljouteen. Pensaat saavat toukokuussa allensa nurmikkolannoitetta samalla kun viskelen lannoitetta ympäri nurmikkoa. Kesäkuussa on toinen lannoituskerta, kun ripottelen kanankakkaa niiden juuristolle.

Pensaat tuoksuvat voimakkaasti. Sopivalla säällä touksu leviää jopa kymmenien metrien päähän.

Pihalla kasvaa myös vielä vanhempi hovijasmike. Siitä en nyt laita kuvaa, koska jouduimme karsimaan siitä 1/3 keväällä. Se oli alkanut vanhuuttaan ränsistymään. Oksisto oli aivan liian tiheä ja nyt oli aika aloittaa sen nuorennus. Vanhimmat oksat ovat siinä jo 5 cm paksuudeltaan ja niihin se on uutta versioa kovasti nyt kasvattanut. Ensi keväänä vanhimpia oksia taas leikataan lisää.

Kukkaisaa kuukauden vaihdetta!14 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä, olen tainnut lannoittaa omia jasmikkeita liian vähän. Jasmikkeen tuoksu etenkin iltaisin on huumaava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla lannoitelisäystä. Tuoksu on todella voimistuu iltaisin.

   Poista
 2. Minä myös kiitän lannoitusvinkistä! Jasimikkeet ovat upeita kukkijoita, joten kokeilen lantalisäystä minäkin. Jasmikkeen tuoksuvia kukkia ei ole koskaan liikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä, lannoituksen lisäystä kannattaa tosiaankin kokeilla. Niinhän se on, sitä enemmän tuoksua, mitä enemmän kukkia.

   Poista
 3. Wonderful photos.
  Have a nice Sunday
  Maria

  VastaaPoista
 4. Niin kauniita ovat kukkiessaan, Olet todella hienosti onnistunut niiden lannoituksesta joka nyt sinua sitten palkitsee. SEn tuoksu vain on sellainen jota minun pitää kioertää kaukaa, ja siksipä niitä ei voi edes ajatella omaan pihaan. Kiitoa kun laitoit kuvia, saa niitä ihailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, joskus sitä onnistuu. Tuoksu on tosiaankin niin voimakas, että allergikoille se ei sovi.

   Poista
 5. Upeat jasmikkeet. Ne kiittävät sinua lannoitteesta.

  VastaaPoista
 6. Jopas todellakin kukkivat komeasti.

  VastaaPoista
 7. Upean näköisiä! Jasmikkeilla on todella ihana tuoksu. Meillä pikkujasmikkeet ovat nupullaan, joten pian päästään nauttimaan sulotuoksuista täälläkin. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 8. Todella mahtava kukinta!
  Meilläkin on piharakennuksen takana kasvava vanha jasmike täydessä kukassaan - se näkyy tielle hyvin, kun tulee sieltä toisesta suunnasta. Omalla reitilläni jasmike tuppaa jäämään näkymättömiin.

  VastaaPoista

Ilahduta viestilläsi!