maanantai 5. elokuuta 2019

Annabelle ja muut


Monivuotiset hortensiat ovat ehdottomasti paikkansa ansainneet pihalla. Ne ovat helppohoitoisia, kukkivat pitkään ja erikoisemman lajikkeen kasvatuksesta voi kokea onnistumisen iloa!

Pihamme monivuotinen erikoisuus on jalohortensia Endless Summer ´Bailmer´ The Orginal. Se on talvehtinut pihalla jo neljä vuotta, mutta vasta pari vuotta sitten sille löytyi sellainen paikka, missä se ehtii myös kukkia. Pari ensimmäistä talvea suojasin taimen, mutta siirron jälkeen en ole sitä enää suojannut.


Endless Summer -hortensiat kukkivat vaaleanpunaisena neutraalissa maassa ja sinisenä happamassa maassa. Kasvukorkeus on n. metrin ja kukkiakseen se tarvitsee päivässä 6-8 h aurinkoa, mutta ei siedä paahdetta.
Pallohortensioita, Hydrangea Arborescens Annabelle, pihalla kasvaa kolme kappaletta. Pallomaiset kukinnot ovat 20-30 cm leveät ja ne eivät tuota siitepölyä. Pensas kasvaa n. reilun metrin korkuiseksi ja se viihtyy parhaiten puolivarjossa. Se kukkii meillä heinäkuun puolivälistä alkaen. Kukinnot ovat alkuvaiheessa vihertäviä ja muuttuvat sitten valkoisiksi, kunnes loppuvaiheessa ne ovat taas uudestaan vihertäviä. Siinä vaiheessa olen kukkia kerännyt kuivattavaksi.
Mustilahortensiaa, Hydrangea Paniculata Mustila, meillä kasvaa parissa eri kohdassa. Isompi niistä on nyt n. puolitoista metriä korkea, mutta se voi kasvaa vielä metrinkin korkeammaksi. Mustilahortensia on siitä helppo, että se kukkii jopa varjossa. Sen pitsimäiset kukinnot houkuttelevat pölyttäjiä. Meidän pihan leveysasteella kukinta alkaa yleensä heinä-elokuun vaihteessa.


Vähän mustilahortensiaa muistuttaa kukinnoltaan kuutamohortensia, Hydrangea Paniculata ´Praecox´. Se myös voi kasvaa 2,5 m korkeaksi ja viihtyy jopa varjossa. Se alkaa yleensä kukkia meillä heinä-elokuun vaihteessa.

Keväisin olen leikannut pallohortensiat. Niiden oksat leikkaan ensimmäiseen lehtisilmuun asti. Endless Summer -hortensiasta poistan vain paleltuneet oksankärjet. Mustila- ja kuutamohortensiaa en ole leikannut, vaikka olen lukenut, että kukintojen koko voisi kasvaa jos niitä leikkaisi keväisin. Ehkäpä kokeilen ensi keväänä myös niiden leikkaamista!


Kohta saa ihailla myös syyshortensioiden kukintaa. Ne ovat nuppuvaiheessa!Ihanaa elokuun alkua! 

10 kommenttia:

 1. Ihanat ovat nuo hortenssiat ja varsinkin tuo Endless Summer ´Bailmer´ The Orginal.Todella upean kaunis ja sellainen olisi mukava täälläkin omalla pihalla.
  Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Todella kauniita hortensioita! Meillä on muutama syyshortensia, jotka ovat jääneet tosi mataliksi ja pieniksi. Olen niitä joutunut siirtelemään kun sopivaa paikkaa, jossa ne viihtyisivät ei ole tuntunut löytyvän. Nyt ne ihme kyllä ovat alkaneet kukkia. Ihanaa elokuun alkua myös sinulle!

  VastaaPoista
 3. Oletpa saanut hienosti menestymään hortensiasi ! Minä yritän päästä samaan, kuivuus vaan jarruttaa loistoa!

  VastaaPoista
 4. Sinulla on upeita hortensioita. Bailmer on kerrassaan ihana. Hortensioiden kukinta alkaakin olla käsillä.

  VastaaPoista
 5. Hienot hortensiat, etenkin tuo vaaleanpunainen. Mustilanhortensiaa olen muotoillut jotta siitä kasvaisi enemmän puumainen, samoin syyshortensiaa sillä siitä haluan yksirunkoisen. Hortensiat ovat kestäneet tätä kuivuutta yllättävän hyvin.

  VastaaPoista
 6. Voi miten upeita hortensioita! Tuota Endless Summeria olisi kyllä kiva kokeilla, josko sen saisi talvehtimaan...? Minulla on kolme hortensiaa, melko pieniä vielä, mutta hyvinvoivia kaikki. Pallohortensia myös puuttuu, sekin on sinulla huikean kaunis!

  VastaaPoista
 7. Ihanat hortensiat, varsinkin tuo pinkki endless summer! Hortensiat ovatkin näyttäviä loppukesän ja syksyn kukkijoita, muutama pieni pensas löytyy itseltänikin. Kaunista elokuuta!

  VastaaPoista
 8. Upeita. Endless Summer -hortensia palelluttaa oksansa aina talvisin, eikä ehdi kukkimaan kesällä. Täytynee varmaan kokeilla kasvupaikan vaihtoa vaikka nykyinenkin paikka on aurinkoinen :)

  VastaaPoista
 9. Hortensiat ovat kyllä upeita syyskesän ja syksyn kukkijoita! Mustilanhortensia on meillä kasvanut useita vuosia ja on jo melkoisen kokoinen pensas, ja hyvä niin. Syyshortenioitakin löytyy, ehkä vähän huonoista paikoista, kun eivät välttämättä ehdi kukkia. Pallohortensiaa en ole saanut meillä menestymään.

  VastaaPoista

Ilahduta viestilläsi!