sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Kirkasta vettä

Monta vuotta unelmoin pihalle laitettavasti altaasta. Mielessäni välkkyivät kuvat kirkasvetisestä uima-altaasta, jossa veden pintaan heijastuu sininen taivas ja muutama pilvenhattara. No, uima-allasta ei pihallemme kuitenkaan tullut, vaan neljä vuotta sitten lähdin mielikuvani kanssa valmiita piha-altaita myyvään kauppaan. Päädyin hankintareissulla siniseen muovialtaaseen, koska edelleen unelmani ohjaamana, halusin altaan veden näyttävän siniseltä ja kirkkaalta.Altaalle kaivettiin käsipelillä maahan kuoppa, joka oli vain puolet altaan korkeudesta. Näin allas jäi sen verran ylös maanpinnasta, että altaan ympärille saatiin tehtyä kohollaan oleva istutusalue. Altaan alle ja ympärille asennettiin hiekkaa, suodantinkangas väliin ja sen jälkeen vasta multaa ympärille. Istutusalue reunustettiin valmiilla 30 cm korkealla puureunanauhalla. Koska istutusalue on aika iso, ei siihen ollut heti istuttaa tarvittavaa määrää kasveja. Kasveja olen pikku hiljaa lisännyt ja toki joitakin olen jo joutunut vaihtamaankin. Allasalue on hyvin aurinkoinen paikka, joten se on tuonut rajoituksia kasvien suhteen. Altaan reunalle piti heti alussa istuttaa pari puuta ja kookkaita kasveja varjoa tuomaan. Koska totuus on, että mitä enemmän aurinkoa sitä runsaammin levää muodostuu.

Onneksi kuitenkin levää altaaseen kertyy kesän aikana vain vähän. Tästä pitää huolen pohjalle levitetty kerros allassubstraattia, joka estää levän muodostusta ja se myös sitoo likaa sekä pölyä. Tänä kesänä vaihdoin substraatin uuteen, edellinen substraatti toimi kolme kesää. Substraatti on vaaraton kasveille ja eläimille. Reunoja ja pohjaa koristaa myös vaaleat koristekivet.

Talveksi tyhjennän ja pesen altaan kunnolla. Olen huomannut, että pesu on hyvä tehdä jo syksyllä, koska muuten lika saattaa piintyä talven aikana reunoihin. Peitän altaan talveksi vesivanerisilla, altaan muotoiseksi sahatuilla levyillä. Levyt eivät ole niin tiiviit, etteikö sinne pääsisi talven aikana lainkaan kertymään vettä. Pienen kertyneen vesimäärän poistan keväällä. Samoin keväällä pesen vielä altaan uudestaan kevyesti. Sen jälkeen altaaseen substraatti ja pestyt koristekivet. Siitä se kesä meillä alkaa!

Monen mielestä sininen allas ei ole kovin luonnollinen. Ehkä värinsä vuoksi näyttää enemmänkin lasten uima-altaalta. Itse olen sitä mieltä, että muovialtaasta, oli se sitten minkä värinen tahansa, ei saa oikein luonnollisen näköistä. Toki poikkeuksiakin varmaan löytyy! Altaan reunanhan voisi peittää, mutta ainakaan vielä en ole keksinyt siihen silmää miellyttävää ratkaisua. Näin ollen reuna saa näkyä. Yleensä ottaen, ehkä luonnollisimman lopputuloksen saisi käyttämällä allasmuovia, sen reunat kun on helpompi maisemoida.

Luonnollinen tai ei, suihkulähdepumpun kierrättämää kirkasta vettä on mukavaa katsella ja seurata lintuja, kun ne käyvät peseytymässä allaskourussa!
Allasalueella kukkivat laukkaneilikka, lehtolaukka (ostrowskianum) ja posliinirikko.
Mukavaa heinäkuuta ja hyvää lomaa lomalaisille!


24 kommenttia:

 1. Kaunis allastoteutus! Se on hienosti kasvien keskellä. Siinä on linnulla ihan luxus pesupaikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä värikin houkuttelee lintuja :).

   Poista
 2. Kasvitkin nauttivat altaan tuomasta kosteudesta. Hienot istutukset. Taivaan sinessä on oma viehätyksensä. Rastas tuntuu olevan hyvin tyytyväinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt istutukset ovat viihtyneet. Alussa oli vähän säätämistä siinä, mitkä siinä parhaiten viihtyvät.

   Poista
 3. Kaunis allas runsaina istutuksineen. Veden solina on ihmeellisen rauhoittavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soliseva vesi kuuluu hyvin vieressä olevalle terassille. Rauhoittavaa!

   Poista
 4. Oi, kuinka kaunista! Kyllä lintuset kiittävät hienosta altaasta.

  Mukavaa heinäkuuta myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnut taitavat pitää sen väristä :).

   Poista
 5. Kaunis tulppaanien väri sopii altaan sinisyyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne sopivat minustakin, muutenhan vihreää taustaa vasten mustan väriset tulppaanit eivät erotus niin hyvin.

   Poista
 6. Ihana allasalue, raikas, tykkään kovasti :)
  Mukavaa alkuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 7. Meillä on rivarin pihalla myöskin pieni allas. On tosiaan kiva katsella lintujen kylpemistä ja kun käyvät juomassa on joskus aivan ruuhkaa. Hieno allas teillä ja sen ympäristö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on terassi tuon alueen vieressä. Siitä näkee hyvin lintujen kylpypuuhat.

   Poista
 8. Tyylikkäät ja rehevät istutukset! Turkoosi allas tekee raikkaan värilisän vihreyteen ja kuinka upeasti tummat tulppaanit korostuvat sinistä taustaa vasten! Meillä on ollut erilaisia altaita lintuja varten, mutta koska lähietäisyydellä on oikea lampi, ne kylpavät siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset. Luonnonlampi on tietysti paras mahdollinen paikka linnuille, mutta sen puutteessa keinotekoinenkin kelpaa :).

   Poista
 9. Onpa se ihana! Linnutkin pitävät:)

  VastaaPoista
 10. Kauniin vehreältä näyttää altaan ympäristö. Upea kokonaisuus! :)

  VastaaPoista
 11. Upea piha ja ihana blogi! Jään lukijaksi ehdottomasti!

  VastaaPoista

Ilahduta viestilläsi!