perjantai 23. elokuuta 2013

Mexicano

Daaliat (Dahlia) on mehevävartisten kesällä kukkivien kasvien suku. Ne ovat alun perin kotoisin Meksikosta, josta tuotiin daalian mukuloita Hollantiin 1872. Nykyisin daaliasta on jalostettu satoja hybridejä. Suku on saanut nimensä nuoren ruotsalaisen kasvitieteilijän Anders Dahlin mukaan. Daalia on Meksikon kansalliskukka ja Seattlen kaupungin tunnus.

Perinteiset daaliat (joriinit) kasvavat 60–80 cm korkeiksi ja tekevät punasävyisiä pallomaisia kukkia. Niiden mukulat nostetaan Suomen oloissa talveksi kellariin. Etenkin parvekkeille on jalostettu kesädaalioita, jotka eivät talvehdi, mutta pysyvät matalina ja haarautuvat hyvin tuottaen pitkäaikaista kukkaloistoa. (teksti lainattu Wikipediasta)

Itselläni kasvaa tällä hetkellä ruukuissa ja maassa yhteensä 10 erilaista daaliaa. Muutamassa kaksivärisessä daaliassa on ilmennyt piirre jota on ollut hauska seurata :).
Juurakosta pukkaavissa kukissa kirjavuusaste vaihtelee. Seuraavissa kuvissa on allekkain, yhdessä lajissa, esiintyneitä erilaisia värityksiä.

 
 
Nämä loput lajikkeet ovat sentään pitäneet värinsä.Tilasin daalioita tammikuussa ja ruukkuihin istutin ne huhtikuun lopulla. Epäonnea oli erään juurakon osalta, se ei lähtenyt kasvamaan lainkaan (Rip City) ja yksi taas ei ole kasvattunut muuta kuin tuuhean lehdistön (Caribbean Fantasy). Lisäksi yhden lajikkeen kukat eivät ole väriltään yksivärisiä, vaikka ne myyjän kuvaston mukaan pitivät olla (Arabian Night).

Daalioiden kasvatus on ollut yllätyksiä täynnä!


Hyvää elokuun viikonloppua! - !Buen fin de semana de agosto!

7 kommenttia:

 1. Oi miten kauniita nuo sinun daaliat ovat,Pidän kovasti daalioista
  vaikka ne kyllä ovat suurtöisiä,kun joutuu aina syksyisiin nostamaan maasta ja säilytettävä viileässä kuivassa paikassa.
  Hyvää viikonlppua:)

  VastaaPoista
 2. Raidallinen on kuin karamelli!

  VastaaPoista
 3. Nättejä ovat kaikki tyyni. Minullakin kävi samaisesta puljusta tilatulle Arabian Nightille juuri noin. Liekö kyse kasvatuksesta tai lannoituksesta tms. vai ihan vaan ominaisuudesta. No, hän on kyllä kovin kaunis noinkin!

  VastaaPoista
 4. Hienoja Daalioita! Itsekin olen niistä kovin innoissani vaikkakin on vasta muutamaa sorttia :) LÖysin blogiisi arvonta-linkkiä pitkin ja jäänpä lukijaksi!

  VastaaPoista
 5. Irma, vaivan palkka on seuraavan kesän kukkaloisto, ainakin toivon niin :).
  Sussi, raidallinen on tosiaan sitä juuri.
  Pioni, yllätyksellisen hauskoja:).
  PilviPUlla, ehkä ensi keväänä voi kokeilla jotain eri lannoitetta arabian nihgtin kasvatuksessa. Nyt lannoitin yleislannoitteella.
  Katja :)
  Terhi, kiitos ja tervetuloa joukkoon:).

  VastaaPoista

Ilahduta viestilläsi!