maanantai 11. marraskuuta 2013

Paras lehtiyhdistelmä
Nyt kun kasvien lehdistä alkavat olla vain muistot, on mukava katsella niiden kukoistuskauttaan kuvina. Talvella voi tehdä suunnitelmia, minkä kasvin siirtäisin tai ehkä hankkisin kokonaan uuden tai jakaisin vanhan.

Löytyy monenlaisia lehtimuotoja ja värejä. Lehti voi olla kärjeltään pyöreä, tylppä tai suippo. Muoto voi olla pyöreä, soikea, kilpimäinen, neulasmainen, kolmiomainen, pitkänomainen, sormijakoinen... tai mitä kaikkia muotoja niitä nyt onkaan. Väreissäkin löytyy, vihreän lisäksi punertavaa tai harmahtavaa. On kirjavaa ja yksiväristä.

Erilaiset lehdet tuovat katseltavaa myös silloinkin, kun kukinnat ovat ohi. Monilla kasveilla onkin  juuri näyttävät lehdet, mutta niiden kukat ovat vaatimattomat tai niitä ei ole lainkaan. Tosin huomasin kuvia etsiessäni, että kovin vähän tulee kuvattua kasveja silloin, kun niissä ei ole kukkia jolloin lehdet näkyisivät paremmin!

Näiden lehtien erilaisuudesta pidän: aurinkonauhus, keijunkukka regina, valkotäpläimikkä, pensastädyke (ruukussa), posliinirikko ja nukkapähkämö.


Myöskin nämä poikkeavat toisistaan ja ne tuovat vaihtelua. Laikkukirjokanukka, hopeamaruna, pikkutöyhtöangervo (syysväreissä) ja jalokärhö.


 Kuunliljojen monenkokoisista ja -värisistä lehdistä saa näyttäviä yhdistelmiä.Erilaiset vaikutelmat syntyvät taponlehden, valkopeipin, veriluumun, hopehärkin ja punapeipin lehdistä.
Tarkoituksella yhdistelemällä tai kuten minun tapauksessasi, puolivahingossa, voi saada aikaan sopivasti kontrastia.Väri voi olla melkein sama vihreä, mutta joku niistä onkin astetta vaaleampi (vaalein on keltainen euroopanmarjakuusi). Toinen vaihtoehto on, että värit ovat täysin erilaiset (hopeatoppo ja ripsialpi).
Vierekkäin olevien saman väristen lehtien muodoissa voi olla eroja, vaikka sitä ei heti huomaa (morsiusleinikki ja tellima). Entäpä jos vihreiden vieressä on ripaus punaruskeaa... (eri väriset keijunkukat ja jalopähkämö).Mahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon. Tosin vaatii aikaa ja vaivaa miettiä miten yhdistelee mitäkin. On niin paljon muutakin mietittävää, kun kasveja hankkii ja istuttaa. On mietittävä millaisia kasvupaikka ja valo vaatimuksia kullekin kasville olisi parasta.
Onko sinun kuvakansioissasi kuvia kasveista joiden
lehtiyhdistelmät mielestäsi sopivat hyvin toistensa seuraan?

Oletko löytänyt ja ikuistanut lähipiirissäsi tai matkoillasi
onnistuneita yhdistelmiä joiden pääosassa ovat lehdet?


Muokattu myöhemmin: Valitettavasti allaoleva InLinkz systeemi lakkasi toimimasta aika pian. Se on näitä työkaluja, jotka ovat alussa ilmaisia, mutta jo kohta maksullisia. Niinpä tehdään näin... Voit halutessasi jakaa postauksesi laittamalla kommenttiin linkin omaan blogiisi. 

6 kommenttia:

 1. Hieno lehtipostaus! Täytyykin katsella omia kuviaan ihan sillä silmällä, olisiko siellä onnistunutta kombinaatiota :)

  VastaaPoista
 2. Näitä kuvia kaipaa juuri nyt! Miten upea yhdistelmä tuossa ekassa kuvassa!

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä "lehtijutusta"! Enää harvoissa perennoissa on lehtiä jäljellä, joten nämä kuvat tulee nyt tosi tarpeeseen!

  VastaaPoista
 4. Kiva postaus. Erilaiset lehtimuodot ja väriyhdistelmät, sekä kerroksellisuus luovat puutarhasta mielenkiintoisen.

  VastaaPoista
 5. Melkein yhtä tärkeää kuin se miten kukkien värit sopivat yhteen, on juurikin tuo erilaisten lehtien yhdistäminen. Joskus ei tarvita kukkia ollenkaan, vaan pelkillä lehtimuodoilla voi saada aikaan todella näyttävän kokonaisuuden.

  VastaaPoista

Ilahduta viestilläsi!