sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Syyspäiväntasaus


S y y s p ä i v ä n t a s a u s  on hetki, jolloin aurinko siirtyy taivaalla pohjoiselta eteläiselle pallonpuoliskolle. Tähän aikaan päivän ja yön pituudet ovat kaikkialla maapallolla suunnilleen yhtä pitkiä. Pohjoisnavalla alkaa puolen vuoden pituinen yö ja etelänavalla päivä. (lainattu Ursan sivulta)

Syyskuussa auringonvalo on loivaa ja samalla myös ehkä kovaa valoa, kun se saa syntymään maahan pitkä varjot puista ja pensaista.
 Daaliapenkistä ovat nämä kuvat enää muistona...nyyh...

Juurakot pääsivät jo kellariin, mutta kukat sentään vielä jonkun aikaa ilahduttavat maljakossa.
 
Tämä suloinen enkelipatsas on ihan pakko esitellä  =).  Olin ensin ajatellut viedä tämän hautausmaalle, mutta se päätyykin koristeeksi kaivonrenkaaseen.  Valan betonista ruukun alle jalan, niin se on tukevasti paikallaan. Se olkoon pihamme suojelusenkelinä :).

Tomaattien ja kurkkujen varret ovat kasvihuoneesta päätyneet kompostiin. Paprikat jäivät vielä ruukkuihin kasvihuoneeseen. Ne voin nostaa sitten sisälle, kun yöt kylmenevät. Ajattelin koittaa pitää ainakin yhden taimen hengissä talven yli, kuten tein aikaisemminkin.

Taidanpa tehdä sosetta lopuista kypsistä tomaateista. Mitähän vihreistä voisi tehdä?

Oikein mukavaa syyskuun viimeistä viikkoa kaikille! 

 .... niin ja kaikkea hyvää elämäänne, toivotellen

....Tarja....19 kommenttia:

 1. Upeaa kukkaloistoa sinulla viellä onkin...:)

  VastaaPoista
 2. Hienot nuo daaliasi :) Mulla on kaikki vielä ulkona, ehkä pitäisi reipastua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Olisi ne varmaan vielä voineet olla pystyssä, mutta nyt se katkominen on tehty :).

   Poista
 3. Ihanat kukkakuvat, vaikka onkin jo syksy.Oikein mukavaa viikkoa myös sinulle, nautitaan väriterapiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarppu :). Daaliat oikein riehaantuivat kukkimaan loppukesästä. Kiitos samoin!

   Poista
 4. Kauniisti sinulla vielä siellä kukkii. Enkelit ovat ihania ja ansaitsevat paikan myös puutarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kruunu Vuokko, kiitos :). Riippuu tietysti tyylistä, mutta ainakin omaani ne sopivat, oli siinä sitten tyyliä tai ei....

   Poista
 5. Kauniita daalian kuvia sinulla minulla on viellä kaikki ulkona ,no jos tulee pakkasia niin sitten kiiresti pitää ottaa pois maasta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irma :). Ajattelin olla kerrankin ajoissa, jopa ennen pakkasia :(. Ehkä daaliat eivät siitä kärsi...

   Poista
 6. Aikanaan kun kävin talousalan koulua meille opetettiin vihreistä tomaateista tekemään säilykettä. Niitä sitten tarjottiin erilaisten liharuokien lisäkkeenä.
  Daaliat ovat minulla vielä maassa ja saavat ollakin siihen asti kunnes eka halla vien kukinnot.
  Minulle on neuvottu näin: Ensin hallan pitää viedä kukinnot ja koko varsisto saa kuoleentua sitten varret leikataan maahan mukuloitten päälle ja näin saa olla muutamia päiviä ja vasta sitten nuo juurakot nostetaan ylös ja viedään kellariin.Tätä ohjetta olen sitten vuosien saatossa noudattanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molley, kiitos vihreän tomaatin käyttövinkistä :). Etsiskelen jonkun ohjeen...
   Olen myös kuullut, että varret katkotaan vasta kun 1. hallayö on ollut. Se ei vaan välttämättä osu viikonlopuksi, jolloin siihen puuhaan on aikaa. Siksi kiirehdin tämän kanssa ja tein sen nyt jo :). Toivottavasti daaliat eivät siitä pahasti kärsineet :).

   Poista
 7. Reipasta syysmenoa. Kyllä pihalla pitää suojelusenkeli olla, kaunis ja kaunis on ruukkukin. Samaa muuten olen miettinyt, että voiko vihreitä tomaatteja käyttää. Ja heti samalla mieleen ponnahtaa taas ihana elokuva Paistetut vihreät tomaatit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pivi, Suojelusenkeli kiittää... :). Ehkäpä joku vihreäntomaatin säilöntäohje löytyy netistä. Täytyy googlettaa... Osuva elokuvan nimi!

   Poista
 8. Kyllä täälläkin varmaan lähiviikkoina saavat kukat pakkasen ensi puraisun ja se onkin sitten menoa:( Ei voi mitään, täytyy sitten vain aloittaa haaveilu uudesta keväästä;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, nostin daaliat, vaikka vielä ei pakkanen puraisutkaan. Oli siihen hommaan sopivasti aikaa viikonloppuna. Toivon, että ne eivät siitä pahastuneet :).

   Poista
  2. Niin kauniit kuvat nautin niistä täysin, jos voisin näin ilmaista, niin henkeä pidätellen...<3
   Enkelipatsas linnun kanssa on mitä kaunein ja suojelusenkeli sopien hyvin sinne sinun lumoavan kauniiseen puutarhaasi. Aivan ihanat kuvat, kiitos<3
   Minulla on myös ollut aikoinaan vihreitä tomaatteja, jotka otin sisälle sanomalehtipaperin päälle ja osa roikkui keittiön verhotankolla, jotka sitten myöhemmin muuttuivat punaisiksi.

   Poista
  3. Kiitos Sirkka, kiva että pidit kuvista ja enkelistä :). Nautitaan sadoista ja syyskuusta!

   Poista
 9. Noita kuvia on ihana katsella vielä talvellakin, mutta ensi keväänä innolla istuttamaan juurakot takaisin.

  VastaaPoista

Ilahduta viestilläsi!